Kruistocht D66 is inconsequent

Habakuk.nu / 4 reacties

13-01-2011, 13:00

In ons land bestaat een groeiende groep van polygamisten. In NRC Next werd polygamie zelfs een ‘logische stap in de sociale evolutie’ genoemd. Toch is het bij wet enkel toegestaan om met z’n tweeën te trouwen. Je zou toch zeggen dat die wet de polygamisten in ons land discrimineert. D66-kamerlid Boris van der Ham hoor je er vreemd genoeg niet over. En dat terwijl hij christelijke scholen van een discriminerend personeelsbeleid beticht, omdat ze geen praktiserende homoseksuelen aannemen. Als Van der Ham echt consequent is dan richt hij zijn pijlen ook op de wet die bepaalt dat je slechts met twee personen in het huwelijksbootje mag stappen.


Aan filosoof Ad Verbrugge werd enkele jaren geleden de vraag gesteld of hij het homohuwelijk afwijst. Hij antwoordde: ‘Ik ben er niet op tegen dat twee mannen of twee vrouwen hun speciale band een juridische status geven. Maar ze hadden daarvoor niet het woord huwelijk moeten gebruiken. Een huwelijk is in onze traditie een verband tussen man en vrouw, gerelateerd aan de mogelijkheid van voortplanting, de voortgang der geslachten, opvoeding van kinderen. Nu is het huwelijk gedegradeerd tot een belofte van trouw tussen twee personen. Waarom twee? Wees dan consequent, en sta ook huwelijken toe tussen drie of meer personen, of tussen broer en zus, opa en kleindochter’ (Intermediair, 17 oktober 2005).

Liberale kruistocht ??Het is de vraag of ‘vrijheidsstrijders’ als Boris van der Ham wel beseffen wat de consequenties zijn van hun liberale kruistocht. Wat zeg je als D66’er bijvoorbeeld tegen een man die zich gediscrimineerd voelt omdat hij in het gemeentehuis niet de liefde tussen hem en zijn herdershond kan laten bezegelen? Iets als: ‘Sorry, maar dat zijn we niet gewend in de westerse cultuur?’

Maar die westerse cultuur is sterk gevormd door de klassieken en het christendom. Andreas Kinneging stelt in zijn boek ‘Geografie van goed en kwaad’ dat het hart van het gezin volgens die traditie wordt gevormd ‘door man en vrouw, ten behoeve van het krijgen, grootbrengen en opvoeden van kinderen’. Deze traditie is door onder andere D66 met veel enthousiasme en bombarie overboord gekieperd. Je vraagt je wel af wat er voor in de plaats gaat komen.

Gertjan de Jong

Habakuk.nu op 13-01-2011, 13:00
4 reacties
appelflap
13-01-2011 / 21:17
Breng ze nu niet op ideeën....
mortlach
13-01-2011 / 21:46
Voor zover ik weet is er nog geen enkele school die iemand heeft geweigerd of ontslagen omdat hij/zij polygamist is. Het lijkt me ook sterk dat het op een niet-religieuze school in de regels staat.

Verder vind ik Verbrugge een leuke kerel, maar begrijp niet helemaal wat zijn probleem nou is met het feit dat het woord huwelijk een betekenisverschuiving heeft ondergaan.

Trouwen met een dier kan niet omdat een dier geen rechtspersoon is maar een bezit. Ik kan ook niet met mijn bank trouwen. Daarbij kan een dier geen instemming geven en geen huwelijksakte tekenen. De reductio ad absurdum die hier wordt geprobeerd komt dus niet helemaal lekker uit de verf.
Wilbert
20-01-2011 / 22:08
Trouwen is een verbond uit liefde gedreven. Als je homo bent of lesbisch dan heb je dezelfde liefde voor elkaar. Dit wordt geaccepteerd. Maar waar komt het vandaan dat het woord 'huwelijk' blijkbaar beschermd moet worden? Ik vind dat een beetje kolder eerlijk gezegd. En hoe mag een vergelijkbaar verbond dan wel heten: Bij lesbichen een 'luwelijk' en bij homo's dan maar een 'afschuwelijk', omdat de h toch al vergeven is.... wat een flauwekul. En ga nu niet komen met allerlei vreemdsoortige alternatieven om het eigen gelijk te halen. Je maakt je hier allerminst geloofwaardig mee.
Wilbert
25-01-2011 / 22:44
daar gaat het niet om Drusius, het gaat hier om het veilig stellen van de woorden trouwen en huwelijk... Man en vrouw zijn gelijk voor de wet en voor mijn geloof. Trouwen gebeurt uit liefde en houden van. Dat kan ook bij het zelfde geslacht... Houden van houdt zich niet aan regeltjes. Mannen kunnen met mannen trouwen en vrouwen met vrouwen. Dat is naastenliefde en respect voor de medemens.

Meer nieuws

GIESSEN (NB) – ‘Muziek doet iets’ en ‘Muziek daar zit iets achter’. Met deze twee stellingen wil de Landelijke Evangelisatiestichting Naar House tieners en jongeren uitdagen om na te denken over muzie...
Geen reacties
12-01-2011
Voor een bezoekje aan de Klaagmuur in Jeruzalem hoef je tegenwoordig niet meer zelf naar het Beloofde Land. Iphone-gebruikers kunnen een app downloaden (TheKotel) en hun briefje doorsturen vanaf ieder...
Geen reacties
11-01-2011
De NOS was zaterdag in Veenendaal aanwezig tijdens de laatste lezing van stichting Jijdaar over popmuziek. Het twee minuten durende verslag met als titel 'Duivel gebruikt popmuziek als spreekbuis' kun...
3 reacties
10-01-2011
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering