Kerken in verlegenheid

Habakuk.nu / 1 reactie

11-10-2010, 10:31

Een aantal kleine gereformeerde kerken - Vrijgemaakt, Christelijk en Nederlands Gereformeerd - discussiëren intern nog steeds over homoseksualiteit. Een punt dat hen op dit moment onderling verdeelt is het al of niet steun geven aan een verklaring tegen ‘homogerelateerd geweld'. De Vrijgemaakten en Christelijk Gereformeerden zijn nadrukkelijk tegen zulk geweld, maar ondertekenen die verklaring toch niet. Reden daarvoor is de activistische en eigengereide manier waarop het COC als organisator van dit initiatief met de verklaring aan de haal gaat. Voorzitter Ad de Boer van de Nederlands Gereformeerde Landelijke Vergadering ziet blijkens het Nederlands Dagblad van afgelopen vrijdag bij zijn kerken ook nog weerstand om andere redenen. Hij bespeurt aversie tegen het doen van maatschappelijke uitspraken.


Tegelijkertijd constateert hij dat die belemmering er eigenlijk niet zou moeten zijn, omdat het ‘bij geweld tegen homo's gaat om een zaak waarover de Bijbel helder is'. Eens, niemand heeft het recht eigen rechter te spelen over de levensstijl van een ander. Iets anders is of je de homoseksuele levensstijl ook goedkeurt.

Ondubbelzinnige Bijbel

Over die levensstijl zijn de kleine gereformeerde kerken minder helder. Terwijl de Bijbel op dat punt niet voor tweeërlei uitleg vatbaar is. Ik verwijs daarvoor graag naar de brochure van Reitze Siebesma, van onze werkstichting Different. Siebesma blijft daarin - als ‘ervaringsdeskundige' - bij de orthodoxe opvatting over homoseksualiteit die kerk in de loop van de tijd wereldwijd gehanteerd heeft. De moderne theologie en specifiek de homotheologie hebben gepoogd die opvatting onderuit te halen. Maar zonder de Bijbel zelf geweld aan te doen lukt dat niet.

??Eigen verklaring
Intussen rijst bij mij de vraag of het niet verstandiger is dat genoemde kerken eerst eens een verklaring tegen dat modernistische theologische geweld tegen Bijbelteksten ondertekenen. Hoopgevend in dit verband vond ik een artikel van de genoemde voorzitter van de Nederlands Gereformeerden. In het blad Opbouw schreef hij: "Het kan samengaan: dicht bij God én dicht bij mensen. Met open armen homo's in ons midden ontvangen. Je met kracht verzetten tegen de homofobe onderbuiktaal op christelijke reactiesites die letterlijk uit den Boze is. En tegelijk het Bijbels getuigenis dat het huwelijk tussen man en vrouw de plaats is voor seksuele gemeenschap, laten klinken.' Dat zou een mooie aanzet voor een eigen verklaring van genoemde kerken kunnen zijn.

Henk van Rhee

Henk van Rhee is algemeen directeur van Tot Heil des Volks

Habakuk.nu op 11-10-2010, 10:31
1 reactie
jeewee
12-10-2010 / 12:54
Ben het erg met Van Rhee eens dat kerken het aan zouden moeten kunnen om een eigen verklaring te schrijven. Welk zinnig mens kan er voor homogeweld zijn? Juist christenen zouden hier het voortouw moeten nemen en dit niet slechts overlaten aan seculiere organisaties als het COC.

Ik vind het ook wel treffend dat hij een stukje citeert uit het blad 'Opbouw':
""Het kan samengaan: dicht bij God én dicht bij mensen. Met open armen homo's in ons midden ontvangen. Je met kracht verzetten tegen de homofobe onderbuiktaal op christelijke reactiesites die letterlijk uit den Boze is".

Meer nieuws

Boodschappen doen voor de allerarmsten in Oost-Europa. Dat kan vanaf nu op www.winterwinkelwagen.nl. Doe jij ook mee? De actie werkt simpel. In de online supermarkt stel je zelf een boodschappenpakk...
2 reacties
07-10-2010
“Het is niet goed dat de mens alleen zij.” Zo klinken de aloude, wijze, bijbelse woorden die in alle eenvoud de behoefte –en noodzakelijkheid– van de medemens, van een partner benadrukken. Dit is geen...
Geen reacties
07-10-2010
“Ik zag vanochtend de liefde van God in de spiegel.” - Visje Wie kent ze niet: de posters van Visje, het vaak wat slappe christelijke aftreksel van het soms irritante Loesje. Maar beide creatieve brei...
Geen reacties
06-10-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering