Kinderopvang terecht duurder

Habakuk.nu / 21 reacties

24-09-2010, 12:27

‘Bezuinigingen desastreus voor werkende vrouwen’, riep het FNV. ‘We zijn terug bij af’, zei voorzitter Ina Brouwer van de brancheorganisatie MO-Groep Kinderopvang. Nu zijn de al uitgelekte bezuinigingen op de vergoeding voor kinderopvang inderdaad fors. Vooral voor eenoudergezinnen met een minimum inkomen. Daar zal echt iets aan gedaan moeten worden. Maar nog steeds betalen bedrijfsleven en alle belastingbetalers samen bijna de helft (45%) van de kosten van de kinderopvang. Ja, de droom van yuppen en meer ideologisch gedreven emancipeerders is uiteengespat. Het bleek gewoon niet mogelijk om, zonder dat het ook een prijskaartje had, alle vrouwen de arbeidsmarkt op te sturen. Of anders geformuleerd, om als beide echtlieden bijna kosteloos de eigen carrière na te streven. Overigens, voor tweemaal modaal – twee modale inkomens dus – moeten de extra € 259 per maand geen echt probleem zijn. Nee, de werkelijk pijn zit in de onhoudbaar gebleken ideologie.


‘Bezuinigingen desastreus voor werkende vrouwen’, riep het FNV. ‘We zijn terug bij af’, zei voorzitter Ina Brouwer van de brancheorganisatie MO-Groep Kinderopvang. Nu zijn de al uitgelekte bezuinigingen op de vergoeding voor kinderopvang inderdaad fors. Vooral voor eenoudergezinnen met een minimum inkomen. Daar zal echt iets aan gedaan moeten worden. Maar nog steeds betalen bedrijfsleven en alle belastingbetalers samen bijna de helft (45%) van de kosten van de kinderopvang.
Ja, de droom van yuppen en meer ideologisch gedreven emancipeerders is uiteengespat. Het bleek gewoon niet mogelijk om, zonder dat het ook een prijskaartje had, alle vrouwen de arbeidsmarkt op te sturen. Of anders geformuleerd, om als beide echtlieden bijna kosteloos de eigen carrière na te streven. Overigens, voor tweemaal modaal – twee modale inkomens dus – moeten de extra € 259 per maand geen echt probleem zijn. Nee, de werkelijk pijn zit in de onhoudbaar gebleken ideologie.

Thuis opvoeden
Misschien toch nog maar eens nadenken over het alsnog in stand houden van de overhevelingstoeslag. Daardoor kon een van de partners – ook gesubsidieerd – thuis blijven om zich aan de kinderen en de opvoeding te wijden. Dat was echt een goedkopere oplossing. En ik schat in ook beter voor de kinderen. Want wat is er, met alle waardering voor heel veel lieve leidsters in kinderdagverblijven, mooier dan door je eigen pappa of mamma thuis opgevoed te worden? Zeker nu blijkt dat de veranderingen in het opvoedingspatroon samengaan met een opmerkelijke toename van gedragsproblemen bij jonge kinderen.

Henk van Rhee

Henk van Rhee is algemeen directeur van stichting Tot Heil des Volks.
 

Habakuk.nu op 24-09-2010, 12:27
21 reacties
Annet76
24-09-2010 / 14:27
Dat ben ik beslist niet met je eens drusius!
Er zijn wel degelijk (wetenschappelijke!) onderzoeken die aantonen dat er sprake is van een correlatie tussen de veranderingen in opvoedingspatronen en gedragsproblematiek. Tjonge en of die er zijn zeg!
Heb je wel eens de resultaten gelezen van het onderzoek van bureau Motivaction? Zij hebben een 25- jaar durend onderzoek gedaan en ieder jaar opnieuw onderzoek naar de jeugd gedaan. De resultaten zijn werkelijk schrikbarend!
Obesitas, alcoholmisbruik tot comazuipen aan toe, schulden, schooluitval en toenemende agressie is maar een kleine greep uit de problematiek die momenteel onder jongeren gaande is. Daarbij is een leger aan hulpverleningsinstanties niet meer genoeg om het allemaal in de hand te houden.
Het schiet écht door.
Het onderzoek laat heel erg duidelijk zien hoe er langzaam een verschuiving plaatsvindt binnen de opvoeding en welke uitwerkingen deze hebben op de jeugd van tegenwoordig. Nu kunnen we wel oogkleppen opzetten en zeggen: “ach het valt allemaal wel mee”, maar nee(!!) het valt niet mee. Als je nou dat hele onderzoek eens hebt doorgelezen, misschien dat je dan toch wat voorzichtiger wordt in de uitspraken die je doet!
Het wordt tijd dat moeders weer zélf hun kroost gaan opvoeden in plaats van het uitbesteden aan de dagverblijf en of school. En daar bedoel ik natuurlijk niet mee dat alle moeder thuismoeders moeten worden en dus thuis moeten gaan zitten en niet meer werken, maar er bestaat een verschil tussen ‘werken’ en ‘werken’. Daarom sluit ik me aan bij Henk van Rhee.
Catherine
25-09-2010 / 12:55
Nou Annet heeft gelijk ! Ik zie het hier in de omgeving, vriendjes/innetjes van onze kinderen werden op de lagere school nog naar de b.s.o. gebracht, maar aangezien het te duur is, vinden de ouders dat de kinderen die op de middelbare zitten, best alleen thuis kunnen komen. Gevolg: er staat hier nogal eens een puber voor de deur, die er niet in kan, sleutel vergeten/verloren. Of het brood bleek op tussen de middag, mag ik bij jullie eten, ben onverwachts vrij. Dat soort dingen. Helaas blijkt dat geen uitzondering. Gek he dat kinderen dan elders hun heil gaan zoeken ?
Annet76
25-09-2010 / 13:42
@ Drusius,

Wat je zegt is niet helemaal kloppend; enerzijds zeg je dat er geen aantoonbare relatie bestaat en anderzijds blijkt die er wel te zijn, alleen betreft het dan kinderen die van 7 tot 20 uur op de opvang verkeren.
Zo eenvoudig is het niet. Er zijn kinderen die elke dag van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat in de kinderopvang zitten en die prima terecht komen in de maatschappij en er zijn er die keurig door hun ouders worden opgevoed en waarmee het schrijnend afloopt.
Het probleem geldt namelijk niet per definitie voor fulltime werkende ouders, maar ook voor parttime werkende ouders en zelfs voor ouders die helemaal niet werken! Er is een trend zichtbaar, die laat zien dat waarden en normen vervagen, en ouders die het altijd voor hun kind opnemen, ook wanneer het de grenzen zichtbaar overgaat.
De vraag is: is dit dan te wijten aan de kinderopvang? Ja en nee. Denk ik.
Wellicht dat die relatie niet één op één te leggen valt, maar er is wel een trend zichtbaar waaruit blijkt dat opvoeding steeds meer uit handen wordt gegeven. Dat is niet per definitie de kinderopvang, maar ook school, de sportvereniging en noem maar op; kinderen worden van hot naar her gesleept, van de pianoles naar de hockeyclub, zwemles, turnen, schaken…..alles mag, alles kan en het zijn allemaal vormen van veredelde kinderopvang!
Het is een verschuiving die zeer zorgwekkend is, en daarom zou ik zeggen: het wordt tijd dat ouders weer zélf gaan opvoeden en verantwoording nemen voor hun kroost.
Catherine
25-09-2010 / 14:26
Juist !
Ik zei helemaal niet dat pubers dan massaal aan de drank gaan ! Dat is jouw conclusie Drusius.
Aanvulling nog op Annet: In het zwembad zien badmeesters in toenemende mate dat kinderen gedropt worden, voor een paar uur zwemmen. En dan gaat het hier om vrij jonge kinderen nog, onder de 10. Ouders gaan er van uit dt het kind kan zwemmen, dus gaat dat wel goed. Maar een kind kan niet lekker worden, vallen, bloedneus krijgen, dus wie moet de opvang dan doen ?
MvB
27-09-2010 / 08:28
Ik zou dolgraag thuis willen blijven, maar helaas het is niet haalbaar. Nu werk ik het minimale aantal uren wat nodig is en precies voor wat we nog nodig hebben. Mijn man werkt ook hard, maakt lange dagen. Volgens mij is het een luxe positie als een vrouw thuis kan blijven om voor de kinderen te zorgen.
Kubus
27-09-2010 / 11:01
Soms is er echt sprake van financieële nood in gezinnen, maar als ik rond me heen zie is er vaak sprake van iets anders. Als wij niet 3x op vakantie kunnen zodra ma niet werkt, nou dan toch gewoon iets eenvoudiger leven. Wat is daar mis mee.

Alleen de portomonee vaart er wel bij, maar in veel gevallen verschraalt de relatie ook nog.

Onlangs sprak ik met een eigenaar van een opvang voor kinderen van 0 tot 3
Deze man sprak er schande van hoe ouders met kinderen omgingen. Vaak staan ouders al een kwartier voor tijd te trappelen voor de ingang. Kinderen worden vaak gehaast in de armen van de opvang gedrukt. Vaak bij dezelfde mag je dan eerst een broek vol van minimaal een half uur verschonen.

Ook viel hem op dat veel kinderen blij binnen kwamen, en savonds slecht met de ouders meewilden.

Volgens mij moeten wij de taak van moeder opwaarderen.

Ik herinner mij een moeder die smiddags uit school drinken en een koekje klaar had staan. Gelukkig mijn kinderen, en hopelijk mijn kleinkinderen ook.
J.A
27-09-2010 / 14:22
@ MvB: er zijn idd ook gezinnen waar het echt noodzaak is!

Maar ik merk wel dat ik erop aangekeken wordt, omdat ik altijd bij de kinderen thuis ben, en dat is echt niet leuk, net alsof je niet meeteld als je geen betalende baan hebt!
deturies
27-09-2010 / 16:08
Ook ik vraag me oprecht af, hoe vaak het ECHT nodig is dat de vrouw ook werkt!!!!
In heel, heel veel gevallen is het toch echt om de iets te luxe levensstandaard te permiteren.( Top-hypotheek, enz)
Het komt zo vaak voor dat de vrouw MOET werken om de hoge hypotheek te kunnen betalen.
Hier heb ik persoonlijk erg veel moeite mee.
Als dit nodig is......dan is de prijs van het huis gewoon boven je budget!!!!
Is het dan zo'n schande om in een kleiner huis of appartement/flat te wonen??
Wij wonen ook in een appartement, met kinderen en zijn heel gelukkig.
Mijn man is de enige kostwinnaar...........
Nee.....wij kunnen niet 2 keer op vakantie maar maak wel alle dingen in de ontwikkeling van onze kinderen mee.
En dat is veeeeel meer waard.
Annet76
27-09-2010 / 16:29
@ Deturies,

Nu ga je wel érg kort door de bocht natuurlijk. Nee, het is geen schande om in een kleiner huis te wonen, soms wel een gegeven om je ongelukkig te voelen. Niet iedereen zal zich prettig voelen in een appartement en of flat, óók niet als het omwille van de kinderen is.
Dat het bij jou wat eenvoudiger is, is natuurlijk fijn, maar dit gaat niet voor iedereen op. Zo zijn er moeders die dolgraag thuis zouden willen zijn maar waarbij het financieel onmogelijk is en zo zijn er óók moeders die hoog tegen de muur opvliegen bij de gedachte alleen al van het thuisblijfmoeder zijn. Zo zijn we allemaal verschillend en vult een ieder dit op zijn of haar eigen, en naar ik aanneem beste, wijze in.
Er is niet – zoals ik een beetje opmaak uit jouw verhaal – een standaard te verzinnen die goed is en ook voor iedereen werkbaar is. Met andere woorden: ga klein wonen, niet op vakantie en je kunt gegarandeerd thuis blijven voor de kinderen. De realiteit is anders.

Ja, in sommige gevallen is het noodzakelijk dat de vrouw ook werkt, weet jij veel, jij kan niet op de bankrekening van je werkende overbuurvrouw kijken wiens man misschien een veel lager salaris heeft dan jouw man en die toevalligerwijs in plaats van drie, maar liefst zeven kinderen groot moeten brengen. Vergelijken trekken hierin heeft geen enkele meerwaarde, omdat we allemaal mensen zijn met onze eigen unieke eigenschappen, capaciteiten, mogelijkheden én onmogelijkheden.

Nu niet met voorbeelden aan komen zetten dat jouw overbuurvrouw natuurlijk net de uitzondering op de regel vormt, want zij werkt uit eigenbelang en verwaarloost de kinderen daarbij, die kennen we allemaal wel in onze eigen omgeving. Waar het in deze omgaat is een stukje respect naar andere mensen toe die daar op andere wijze invulling aan geven en die niet aan onze levensstandaard voldoet.

Door te zeggen dat het meemaken van de ontwikkeling van de kinderen meer waard is dan een werkende moeder te zijn, sla je óók de plank mis.
Jij ervaart dat zo, en dat is prima, maar ook dat is natuurlijk niet voor iedereen hetzelfde. Een werkende moeder zal anders genieten van de ontwikkeling van zijn/haar kind dan een thuisblijfmoeder, maar dat zegt helemaal niets over de waarde ervan. Daarmee kun je mensen onnodig kwetsen en dat lijkt me niet de bedoeling hiervan.

Waar het mij overigens om begonnen is, zijn ook niet de thuisblijfmoeders en of de hardwerkende moeders, maar een tendens in onze maatschappij waaruit blijkt dat waarden en normen vervagen.
deturies
27-09-2010 / 19:28
@ Annet76,
Mij hoor je absoluut niet zeggen dat het in sommige gevallen niet noodzakelijk is dat de vrouw werkt.
Dit weet ik ook wel en zal het ook nooit baggatelliseren. En ook heb ik niet gezegd dat de ontwikkeling van de kinderen meer waard is dan een werkende moeder zijn!!!
Heb gezegd dat de ontwikkeling van het kind kunnen meemaken mij meer waard is dan een 2e vakantie!!!
En als mijn man zoveel zou verdienen woonden wij ook niet in een appartement.
En ik weet niet wat jij niet respectvol vindt, maar neem aan, toch mijn mening te mogen geven.
Annet76
27-09-2010 / 19:57
Je vraagt je oprecht af, hoe vaak het ECHT nodig is dat de vrouw ook werkt, met vier uitroeptekens erachter. In heel, heel veel gevallen is het toch echt om de iets te luxe levensstandaard te kunnen permitteren, zo schrijf je.
Daarvan zeg ik: al zou het zo zijn dat iemand gelukkiger is door een wat luxere levensstandaard erop na te houden, dan is het niet aan ons om daarover te oordelen. Ieder mens zal zijn eigen middelen zoeken om het geluk, en dat van de kinderen, na te streven en daarom is het in mijn beleving niet goed om daar gelijk een waardeoordeel aan vast te hangen.
Het is een dooddoener om dan te zeggen dat je toch gerust je mening mag geven, want natuurlijk staat je dat geheel vrij, mij toch zeker ook? Waar het mij om te doen is, is enige nuance aan te brengen in jouw manier van denken, die niet per definitie goed of fout is. In mijn beleving wel wat onredelijk, maar ook dat is maar een mening.
Volgens jou komt het vaak voor dat de vrouw moet werken om de hoge hypotheek te kunnen betalen en als dat nodig is, dan is de prijs van het huis gewoon boven je budget. Zo “gewoon” is dat niet. Zij hebben ook geen hoge hypotheek omdat het een schande zou zijn om in een kleiner huis te wonen, maar omdat ze op die manier optimaal als gezin kunnen functioneren.
Mijn man is kostwinner, wij kunnen niet twee keer op vakantie, wij hebben 2 kinderen, ik heb moeite met..(..), wij wonen in een appartement, enz. Daarmee neem je jezelf als maatstaf om al het andere af te keuren, of laat ik zeggen, te beoordelen op hun waarde en dat lijkt me niet goed.
Voor jou geldt: de ontwikkeling van de kinderen is meer waard dan een werkende moeder te zijn”
Het lijkt me geweldig als je dat zo kunt ervaren, maar, zo zijn er óók moeders die liever een stukje ontwikkeling van hun kind missen en ze de vakantie van hun leven te geven. Is dat nou per definitie slechter? Ik denk van niet.
Jij vult in wat je belangrijker vindt, ik zeg: hang er geen waardeoordeel aan vast, maar probeer gewoon óók begrip te hebben voor een andere manier van invulling geven aan het leven!
mortlach
27-09-2010 / 21:10
Of het nodig is? Probeer maar eens op één lager dan modaal inkomen een eengezinswoning te kopen in bijvoorbeeld Utrecht. Ik had er net een appartement voor in de allergoedkoopste klasse. Natuurlijk kun je je vlucht nemen tot buiten de randstad, maar dan vraag ik me af of je goedkoper uit bent met je reiskosten.
Cloudsadmirer
28-09-2010 / 22:19
Drusius heeft het over 'een heel kleine hoeveelheid echtparen die beiden fulltime werken '. Maar wie heeft het over fulltime? Als moeder 80 procent werkt werkt ze 'maar' parttime en toch bijna een HELE werkweek!
Cloudsadmirer
29-09-2010 / 11:32
Het gaat in deze discussie volgens mij niet over het wel of niet ontwikkelen van je talenten als vrouw zijnde, maar over de hoeveelheid kinderopvang!

En nee, ik vind huismannen niet zielig maar wel slechte echtgenoten (als ze gezond zijn) omdat ze hun vrouw naast de zwangerschappen en bevallingen en liefst ook nog borstvoedingsperioden ook nog fulltime laten werken.
Maar voor de kinderen is het een ideale oplossing als moeder zoveel wil werken.
1a2b3c
29-09-2010 / 12:18
Ben ik niet helemaal met je eens Rinske.
Als je een paar kinderen hebt dan heb je, als je niet buitenshuis werkt ook een fulltime 'baan'. Ik ben tenminste wel meer dan 8 uur zoet met huis en kinders.
bakvis
30-09-2010 / 12:39
bijbelse lijn/huwelijksformulier is op zich wel erg duidelijk over de plaats van de man en de vrouw in gezin en huishouden...toch?!
vrouwen...klaag eens niet zo! Lees eens in de Bijbel wat een bijzondere en mooie taak je hebt als vrouw en moeder! En als je erbij moet werken(noodzakelijk)...ga dan savonds werken!Schoonmaakwerk, thuiszorg,bejaardentehuis avonddiensten...etc! Dan is het probleem kinderopvang van de baan!Maar vaak vind men dat te 'min' ....Zit daar niet het probleem? En...wees tevreden met wat je hebt! Tweedehands speelgoed en kleding is bv veel goedkoper! Auto op gas ipv benzine of diesel scheelt ook een hoop...of ga lekker fietsen! Ook op dagelijkse boodschappen kan je een hoop bezuinigen! En als er één van de twee werkt is je belastingaftrek groter! Ik hoor van veel mensen dat het gehele tweede salaris opgaat aan de kinderopvang....Tja...dan kun je net zo goed thuisblijven! Scheelt een hele hoop gedoe!
Als ik in m'n omgeving rondkijk zie je toch wel iets van de gevolgen van de kinderopvang hoor! Hoef ik echt geen ingewikkeld onderzoek voor te doen!
Ik heb het idee dat kinderen die de hele week op de opvang 'gedropt' worden, áls ze dan thuis zij meer verwend worden; alles mag, alles kan en "mijn lieverdjes doen nooit wat" terwijl 12/13 jarige vanalles lopen te slopen....kinderopvang relatie met gedragsproblemen? Ik zeg: Ja!!
misschien heb ik het mis, maar dat is wat ik om me heen zie!!!
bakvis
01-10-2010 / 10:18
beste drusius; je kan lekker overdrijven..(maar dat wisten we al)
als al die moeders (die trouwens vaak klagen dat ze het zo druk hebben...) eens stoppen of minderen met werken, komen er veel banen vrij voor de werkeloze mannen, vrijgezellen en vrouwen zonder kinderen.
Ik meen aan je antwoorden vaak af te lezen dat je naar de Schrift wil leven...nou ik vind gewoon dat de Bijbelse lijn is dat de vrouw voor kinderen en huishouden zorgt! Dat is een keuze die je maakt als je trouwt! Of je gaat voor je carriere, of voor huwelijk en gezin! Simpel!
1a2b3c
01-10-2010 / 14:11
Hoe nodig het ook is dat er genoeg mensen zijn die werken in zorg en onderwijs, toch moet je eigen gezin op nummer 1 staan.
Ik ben het met bakvis eens dat de Bijbelse lijn is dat de moeder voor huis en kinderen zorgt.
Als je het geld ECHT nodig hebt dan moet je wel maar dan is het gewoon zorgen voor je gezin.
En als je tijd over hebt en er is verder niemand die je ermee tekort doet, oké.
ariane
02-10-2010 / 00:00
@ bakvis

Fijn dat ik als HBO opgeleide,na een dag voor mijn kinderen te hebben gezorgd,een avonddienst (vol verantwoording) wel even kan draaien zodat ik geen oppas nodig heb!!
Oh ja gelukkig werk ik alleen voor mijn plezier en niet voor de luxe want ik heb de luxe dat mijn man meer dan verdiend.
Maar als je moet werken klinkt het wel erg kort door de bocht!
bakvis
02-10-2010 / 08:46
@ariane; misschien is het kort door de bocht, maar mag ik je een vraag stellen?wat vind jij Bijbels ?
Ik heb er echt moeite mee dat kinderen tig uur per week naar de opvang moeten omdat ma moet werken, huishouden erbij inschiet want daar is geen tijd meer voor,opvoeding maar half/half gebeurt, enzovoorts!
Ik meen, dat de bijbel, en dat het huwelijksformulier, waar ik 'ja' op heb gezegd, toch echt anders spreken!
En moet werken...tja...er zullen best gevallen zijn waar het echt nodig is, maar die hoor je meestal niet! Maar de gote meerderheid werkt m.i. toch echt wel voor de luxe/extraatjes/etc. Het is maar net hoe hoog je de lat legt, wat je allemaal nodig (denkt) te hebben, etc.
Ga eens een poosje in een ontwikkelingsland werken, dan weet je wat je echt nodig hebt, en is de keuze opeens een stuk makkelijker; Je/het gezin....hoeksteen van de samenleving! Laat het daar goed lopen, gezellig zijn, etc.

Meer nieuws

In de tijd na de verkiezingen lijkt het politieke speelveld stil te vallen. De campagne is voorbij, de spanning geweken, de stemmen geteld en de balans is opgemaakt. Het politieke slagveld valt plotsk...
3 reacties
16-09-2010
DOORN – Stichting JijDaar, jongerensite Refoweb en de Reformatorische Omroep (RO) slaan de handen ineen. De drie organisaties bundelen per 15 september 2010 hun krachten via een nieuwe website: www.ki...
4 reacties
15-09-2010
Hij zat altijd rustig en netjes in de kerk, maar bleef in twee werelden leven. "Ik was dubbelhartig," vertelt Arjan Baan. Dat dubbelleven ging door tot in z'n twintigste levensjaar. Hij ging op vakant...
70 reacties
14-09-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering