Verbod op spontaan gebed leerlingen

Henk van Rhee / 17 reacties

01-07-2010, 11:49

Met ontsteltenis las ik zaterdag in het Nederlands Dagblad het bericht dat ‘het reformatorische Driestar College in Gouda regels heeft gesteld voor gebedsgroepjes in de school’. Zo is kringgebed niet toegestaan ‘vanwege de diversiteit van opvattingen hierover’. Ook moet een gebedsgroepje nu onder leiding staan van een docent en moet het gebed altijd vooraf worden gegaan door Bijbelstudie. De maatregel is een reactie op spontane initiatieven van groepjes leerlingen, die in lokalen gingen bidden voor de school, de docenten en de medeleerlingen. ‘Dit initiatief bleek een grote aantrekkingskracht te hebben op de leerlingen’, meldt de school in het Jaarverslag over 2009.


De schoolleiding zegt volgens de krant ‘op zichzelf blij te zijn met de bidders, maar vindt dat degelijke initiatieven wel moeten passen binnen de uitgangspunten van de school, en dat iedereen zich er bij thuis moet kunnen voelen’. Bij mij kwamen onmiddellijk gedachten boven aan Bijbelgedeelten over ‘het uitdoven van de Geest’ en over ‘het ophouden van de schijn van vroomheid, maar het miskennen van de kracht ervan’. Maar in plaats van daar nu meer over te zeggen, lijkt het me beter bij wijze van journalistiek wederhoor één van de biddende leerlingen (Petra) zelf aan het woord te laten. Zij reageerde op de website van het Nederlands Dagblad.  Petra: ‘Ik was betrokken bij de gebedsgroepjes. Het begon vorig jaar met een klein groepje jongens die voor de school gingen bidden. Het liep zo goed en er kwamen heel veel jongeren naar toe. Ongeveer 55 per keer. En toen werd het stopgezet. Er werd geen reden gegeven, geen alternatief. We moesten er zelf achteraan. Er werd ons beloofd dat we in dit schooljaar gelegenheid in de pauze zouden krijgen om te bidden. Wel na de Bijbelstudie, want de Bijbel en gebed konden niet van elkaar gescheiden zijn. Oké, daar ben ik het mee eens, MAAR BIJ BIJBELSTUDIEGROEPJES HEB JE GEEN EXTRA TIJD OM TE BIDDEN!!! Al dit gebed is begonnen om voor de school te bidden en dat doen we ook altijd. Ik hoop dat u ook zult bidden voor onze en andere christelijke scholen! Dat hebben zij heel erg nodig!!’ Amen, zou ik willen zeggen.

 

Henk van Rhee is algemeen directeur van Stichting Tot Heil des Volks

Henk van Rhee op 01-07-2010, 11:49
17 reacties
tiswat
01-07-2010 / 12:36
Bid voor elkaar. Jezus gaf een voorbeeld van de dingen waarvoor we moeten bidden. Hij bad voor Zijn discipelen en voor elke generatie die nog zou komen en die Hem zou volgen. Zijn gebed was dat God hen zou beschermen en kracht zou geven zo lang als zij zich in deze wereld zouden bevinden. Jezus bad ook voor hen die in Hem zouden gaan geloven door de boodschap van het Evangelie.

Mensen onderschatten vaak de kracht van het gebed.

Hoe kun je bidden nu verbieden?

Asl je dit standpunt nu hoort op een openbare school, dan kun je er wat bij voorstellen.
Maar op een christelijke school?????????????
Cloudsadmirer
01-07-2010 / 16:59
VRE-SE-LIJK!
De duivel van binnenuit.
"Bid, met een Bijbelstudie eraan vooraf, en u zal gegeven worden." Dat staat er niet he?

Persoonlijk geloof ik dat er in Nederland een opwekking gaande is onder (jonge) christenen, oh, wat doet de duivel toch zijn best de vruchten daarvan zoveel mogelijk tegen te houden.
TheKeimpe
01-07-2010 / 18:03
En toch kan ik vanuit de school begrijpen dat zij hierin sturing willen geven. Ik zeg nadrukkelijk niet dat de manier waarop dit gebeurd is, de juiste manier is, maar dat het bijvoorbeeld gewenst is dat er ook een docent bij is, lijkt mij heel wenselijk.
Deze docent moet niet de "controleur" zijn, maar wel als volwassene leiding geven. Het gaat hier wel om jongeren die ook in hun geestelijke ontwikkeling leiding nodig hebben.

Daarnaast kan ik me ook voorstellen dat je niet met alle gebeden even gelukkig bent. Voordat je nu gaat steigeren, laat me het even uitleggen.
Binnen de bredere reformatorische wereld (dus niet alleen uiterst rechts) heeft men over het algemeen het beeld van een heilig God, waar je ontzag voor hebt. (Let wel, ik spreek niet van angst en vrees!)
Zonder mensen af te schrijven, als je soms gebeden hoort, dan denk je dat er met een vriendje of met een verwenopa gesproken wordt. Ik kan mij voorstellen dat een school dat liever niet faciliteert (en er dus, wanneer zij dit op zijn beloop laten, mee in zou stemmen.)
Annah
01-07-2010 / 18:10
Oké prima, TheKeimpe, kan me in je mening vinden, maar dan nog.. Ik vind het vreselijk!! Bidden = bidden! Praten tegen God! En of dat door jongeren nu op een 'vrijere' manier gebeurd dan bijvoorbeeld in de kerk,... nou én? (Ik zeg niet dat bijvoorbeeld God aanspreken met je (om een extreem voorbeeld te noemen), goed is, maar láááát ze bidden!!)

Laat ze alsjeblieft bidden!! Al is het op hun eigen manier, laat ze!! Denk je dat de Heere het af zal keuren?? Wat zal de Heere zeggen van het feit dat dit bidden wordt verboden??

Kleine kinderen kunnen soms ook de 'vreemdste' dingen zeggen in een gebedje, die keur je toch ook niet af?? Die verbiedt je toch ook niet om te bidden? De Heere Jezus zegt: laat de kinderen tot Mij komen! En: wie niet wordt gelijk een kindeken, kan het Koninkrijk Gods niet ingaan! Waarom zou een jongere dan niet op zijn eigen manier mogen bidden?

O de refo-zwaarte gaat me af en toe gewoon tegenstaan, hoewel ik er middenin leef. Jongeren van de bewuste school: bidt maar hoor. Sta je docenten niet tegen, eer en respecteer hun mening, maar houdt niet op met bidden! Doe het dan maar op een ander moment! Maar houdt aan!

Bidt zonder ophouden!!! Ga door! Zoek de Heere terwijl Hij te vinden is!

Annah
1a2b3c
01-07-2010 / 18:57
TRIEST
ostrogoot
01-07-2010 / 23:44
onchristelijk

Elke vorm van autonomie bij leerlingen wordt ontnomen door een controlerende factor, de schoolleiding.
Wil je een goede relatie met je leerlingen hebben dan moet je ze vertrouwen en niet wantrouwen, want dat is het.
Straks staat er op het rooster dat het verplicht spontaan gebeden moet worden en als de leraar ziek is of er niet is dan moet er spontaan een tussenuur worden ingelast waar niet spontaan gebeden mag worden.

En als er dan toch gebeden gaat worden dan zie ik het voor me: na schooltijd strafregels schrijven
Ik mag niet spontaan met mijn medeleerlingen bidden en als ik dat toch blijf doen dan word ik een dag geschorst.. (dan kan ik toch met de medeplichtingen thuis bidden).
henkie
02-07-2010 / 12:27
Ik ben eigenlijk wel benieuwd om welke uitwassen het gaat. En of die uitwassen (laten we even aannemen dat het onbijbelse zijn) dan niet bestreden zouden kunnen worden.
Roozemond
02-07-2010 / 15:40
Ik vind het schokkend. Dit is nu echt het tegenwerken van de Geest.
Cloudsadmirer
03-07-2010 / 08:25
theKeimpe:
Sturing geven of bidden verbieden is natuurlijk een dag en nacht verschil.
TheKeimpe
03-07-2010 / 14:31
Het zou mooi geweest zijn als broeder van Rhee ook navraag had gedaan bij de directie, wat er nu precies gespeeld heeft, maar wie weet komt dat nog.

Daarnaast zie ik sommige mensen zeggen: bidden = bidden, maar dat is NIET waar. Een moslim bidt ook. En Jakobus zegt: Gij bidt en gij ontvangt niet, omdat gij kwalijk bidt.

Blijft overeind staan dat het een hele grote stap geweest is die de school gezet heeft, en waar de betrokkenen grondig van zullen moeten weten hoe ze dit kunnen verantwoorden.

Anderzijds is het wel heel makkelijk om op basis van de weinige bekende feiten te roepen dat de school iets vreselijks gedaan heeft. Een meer afgewogen en genuanceerder oordeel zou sommigen hier niet misstaan.
1a2b3c
03-07-2010 / 17:09
Alsof een school het bidden moet beoordelen!!! Laten zij de lessen maar nakijken, daar zijn ze voor en niet om iemands gebed te beoordelen.
TheKeimpe
05-07-2010 / 12:29
Dan kun je het bijzonder onderwijs wel afschaffen, als de school niet meer mag zijn dan een leerfabriek. Jongeren worden niet alleen geleerd, maar ook gevormd op hun middelbare school.

Ik krijg heel sterk de indruk dat je zonder de feiten volledig te kennen er maar meteen vanuit gaat dat de school het helemaal fout dan en dat er verder niets aan de hand is, maar een aantal directieleden kennende zal het hier echt niet om een besluit van de ene op de andere dag gaan, en evenmin zijn deze directieleden wat je noemt zware broeders met oogkleppen op.

Niet dat ik nu meteen wil zeggen dat de school het zo fantastisch opgelost heeft, ook ik ken de feiten niet volledig, maar het schoolleven (ook op de Driestar) kennende snap ik de grote vraag waar de directie voor gestaan heeft.
henkie
06-07-2010 / 00:32
Zou je eens wat voorbeelden op kunnen noemen, die dit besluit zouden kunnen rechtvaardigen, TK? Jij kent het schoolleven, ik heb geen idee waar het nu om zou kunnen gaan.
TheKeimpe
07-07-2010 / 10:14
Leerlingen bidden of leraren mogen veranderen terwijl het probleem bij zichzelf ligt (al zien ze dat misschien niet zo). (Tegelijkertijd is dit een spiegel voor iedere docent, is het vervelende gedrag van de leerling soms een reactie op mijn gedrag?) Zeker als de ene leerling dit bid, en de andere leerling hoort dit, dan is het voor de beeldvorming nog funester dan wanneer het alleen in het roddelcircuit gezegd wordt. Bedenk bij deze opmerkingen heel goed dat de meeste leerlingen (pubers) niet in staat zijn om (goed) op zichzelf te reflecteren.
Nu zou je kunnen zeggen: maar dat doen ze in hun persoonlijk gebed dan toch ook niet goed? Nee dat is waar, maar dat is persoonlijk, daar beïnvloed je anderen niet mee.

Een ander gevaar: het Godsbeeld en mensbeeld wat de leerlingen elkaar aanleren. Dit heb ik al eerder genoemd, maar reken maar dat het iets met je Godsbeeld doet als je (niet lelijk bedoeld) zo fijn met elkaar bidt, ook als God daar heel anders benaderd wordt dan wat je van huis uit gewend bent. (Niet dat dit ALTIJD verkeerd is, ik weet niet welk Gods- en mensbeeld schokkender is, dat van een zeer zware refo of dat van een allemaal-kinderen-van-het-verbond-pkn-er.) Toch kan ik mij niet voorstellen dat ouders, die hun kinderen ontzag, eerbied en liefde voor God bijbrengen, het fijn vinden als hun kinderen op een andere plaats geleerd wordt om het ontzag en de eerbied maar over boord te zetten. Als het besef van de onwaardigheid van de mens gaat ontbreken (zie een voorbeeld van hoe het wel moet: Daniël 9) dan is dat een zeer zorgelijke ontwikkeling.

Daarom pleit ik dus niet voor een gebedsverbod, maar wel voor leiding en sturing door volwassenen met een brede blik en nog belangrijker: een levende relatie met God de Heere.
1a2b3c
08-07-2010 / 08:13
TheKeimpe,

Je maakt je zorgen over het Godsbeeld wat leerlingen elkaar aanleren en je pleit voor sturing door volwassenen.

Ik maak me zorgen over het Godsbeeld wat je van sommige kerken, scholen en van thuis meekrijgt!!
Een levende relatie met God, dat is idd belangrijk, maar daar hoef je niet volwassen voor te zijn hoor.
Volwassenen zouden nog wel eens van de leerlingen kunnnen leren, da's ook niet onmogelijk.
Trouwens, als je op de driestar zit ben je ook zo piepjong niet meer.

Als de school iets concreets kan aanwijzen wat er niet goed is kunnen ze de leerlingen daar toch op aanspreken maar dan ga je toch het bidden niet verbieden!!
TheKeimpe
09-07-2010 / 12:08
Je zorg over het Godsbeeld deel ik, ik heb twee uitersten genoemd waar ik allebei niet blij van word...

Driestarleerlingen zijn pubers, en ja, gelukkig kunnen pubers een springlevend geloof hebben waar je als volwassene jaloers op kunt worden! Echter, het zijn wel pubers met de daarbij behorende beperkingen. En hoe kun je met ze in gesprek gaan, als je niet weet wat zij doen? Kortom, daarom moet je dus met de pubers in gesprek gaan.

Je laatste opmerking pleit heel sterk voor de aanwezigheid vanuit de school bij het gebed. En ik ben heel stellig: als leerlingen niet accepteren dat er docenten bij het bidden zijn, dan hebben ze iets te verbergen en is er dus alle reden tot zorg. (Even een vergelijking: een jeugdvereniging die niet wil dat de kerkenraad een keer op bezoek komt, heeft wat uit te leggen...)
Maar ik weet niet of de leerlingen op de Driestar hier moeite mee hebben, dus dit is geen oordeel over de betreffende leerlingen!
1a2b3c
09-07-2010 / 14:07
Even afgezien dat we hier idd niet weten om welke reden het bidverbod geld, ben ik het niet met je eens dat je persé iets te verbergen hebt als je niet wilt dat de leiding aanwezig is bij het bidden.
Je voelt je gewoon niet vrij als er van hogerhand op je vingers gekeken wordt, om maar even zo te zeggen.
Ook even een voorbeeld, als wij vroeger als vriendinnen onder elkaar waren praten we toch ook over heel andere dingen dan wanneer je moeder erbij was?
Wil dat dan direct zeggen dat je over iets verkeerds aan het praten was?
Tuurlijk hebben ze nog sturing nodig maar ze zijn op een leeftijd dat ze echt niet meer constant gecontroleerd hoeven te worden, ze hebben ook een eigen leven en eigen verantwoording dus je moet ze echt gaan loslaten.
Stel dat er bijv. een heel humeurige leraar is en de leerlingen willen voor hem bidden of hij van die slechte gewoonte bekeerd mag worden.
Zoiets vraag je niet makkelijk als de betreffende leraar erbij zit.
Er zit een hele generatie tussen leerling en leraar, we leven in twee verschillende werelden.
Ik kan me goed voorstellen dat je je dan aan alle kanten geremd voelt.
En ook, dit bidden is niet ipv het gebed dat ongetwijfeld ook door de school met de leerlingen gedaan wordt, maar het komt erbij/extra!!

Meer nieuws

Bij Jongerenvereniging Drie uit Bennekom was 23 juni ex-priester Toon Vanhuysse te gast. De huidige predikant van een protestantse gemeente in Belgie sprak over het thema 'Genade alleen'. Een video va...
Geen reacties
30-06-2010
De 13-jarige leerlinge van de Gomarus Scholengemeenschap in Gorinchem die vrijdag om het leven kwam bij een ongeval viel vermoedelijk eerst en werd daarna overreden door een vrachtwagen. Getuigenverkl...
1 reactie
29-06-2010
Veertig studenten en medewerkers van de Christelijke Hogeschool Ede gingen vrijdag 25 juni aan de slag in Ede en omgeving. Zij werkten in zeven projecten van Netwerk Dien je Stad. CHE studenten hebben...
Geen reacties
29-06-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering