Vreemdgaan schadelijker dan gedacht

Nieuwsredactie / 6 reacties

22-06-2010, 12:36

Weet Magazine beschrijft vandaag in het derde nummer hoe lichamelijk contact zorgt voor een emotionele binding tussen man en vrouw en presenteert de uitkomsten van een neurowetenschappelijk onderzoek* waaraan zestien jaar is gewerkt. Conclusie daaruit: seksuele contacten doen iets met je hersenen. Chemische stoffen veranderen fysiek iets aan het brein, waardoor partners letterlijk in hun ‘mind’ met elkaar worden verbonden. Daarmee is ook een antwoord gekomen op de vraag waarom mannen zich soms zo moeilijk aan één vrouw kunnen binden als ze eerder wisselende contacten hebben gehad.


Oxytocine bij vrouwen (en vasopressine bij mannen) zijn hormonen en neurotransmitters die in het zenuwstelsel worden aangemaakt. Het zorgt onder meer voor een band tussen moeder en kind. Uit recent onderzoek is echter gebleken dat deze neurochemische stoffen, aangemaakt bij intiem contact, ook zorgen voor de binding van vrouw en man. Deze (ver)bindingskracht is veel sterker dan voorheen werd aangenomen, met een breed scala aan effecten tot gevolg. Deze stof kan namelijk voor diepgang en vertrouwen in een relatie zorgen, maar kan bij bepaald gedrag (bijvoorbeeld het hebben van meerdere seksuele contacten) ook schadelijk zijn voor (toekomstige) relaties.
 
Net als de hechtkracht van lijm zorgen oxytocine en vasopressine voor een krachtige verbinding die niet ongedaan kan worden gemaakt zonder emotionele en zelfs lichamelijke pijn! De binding is zo sterk dat, zelfs nadat een serieuze romantische ontmoeting wordt verbroken, hersenscans op de gebieden waar de fysieke pijngebieden zich bevinden dit al laten zien. Chemische stoffen verbinden zich met hersencellen tot nieuwe, blijvende, lichamelijke verbindingen, waardoor twee mensen op een unieke manier, ook in hun ‘mind’, met elkaar worden verbonden. Bovendien toont het onderzoek aan dat wanneer verbindingen tussen personen herhaaldelijk worden verbroken, deze personen in de toekomst minder goed in staat zijn nieuwe, diepgaande relaties aan te gaan. Dit bevestigt de uitspraak van advocaat Teurlings, gespecialiseerd in scheidingen, dat het toenemend aantal scheidingen in verband kan worden gebracht met het feit dat mensen vaker vreemd gaan (zaterdag 24 april 2010, Telegraaf).
 
Onderzoek door Louann Brizendine, neuropsychiater aan de Universiteit van Californië, geeft aan hoe snel de binding plaatsvindt. Maar zij ontdekte ook –en dit was nieuw– dat oxytocine bij vrouwen voor een gevoel van vertrouwen zorgt in de persoon waarmee zij lichamelijk contact heeft. Dit vertrouwen is uiteraard van vitaal belang voor een gezonde relatie, maar een uiterst belangrijke vraag is dan met wie je deze relatie wilt! Een experiment, waarbij omarmd en geknuffeld werd, wijst uit dat er na zo’n twintig seconden al oxytocine in de hersenen wordt afgegeven, zodat de binding tussen de knuffelaars wordt vastgelegd en de ‘vertrouwenscircuits’ van de hersenen worden geactiveerd.
 
* Bron: New science on how casual sex is affecting our children, Joe S. McIlhaney en Freda McKissic Bush

 

Nieuwsredactie op 22-06-2010, 12:36
6 reacties
EVA
22-06-2010 / 16:42
16 jaar aangewerkt God wist het direct al toen hij de mens maakte dat iedere man zijn eigen vrouw moest hebben en andersom, toch knap van de wetenschappers.

Door wisselende contacten raak je ook gebonden in de geestelijke wereld, en heeft de duivel terrein in je leven. Dank zij God is er altijd een weg terug om weer rein te worden.
mortlach
22-06-2010 / 20:37
"Dit bevestigt de uitspraak van advocaat Teurlings, gespecialiseerd in scheidingen, dat het toenemend aantal scheidingen in verband kan worden gebracht met het feit dat mensen vaker vreemd gaan (zaterdag 24 april 2010, Telegraaf)."

Wie kan mij uitleggen hoe bovenstaande uitspraak te maken heeft met het onderwerp? Er wordt vreemdgegaan; er wordt gescheiden. Dan hoef je volgens mij niet de omweg via de neurologie te maken om daar een verband tussen te zoeken.
henkie
23-06-2010 / 00:02
Krijg je een keer wetenschappelijk bewijs, is het weer niet goed ;-)
mortlach
23-06-2010 / 00:09
Het onderzoek is hartstikke interessant, alleen probeert "Weet" magazine er dingen mee te bewijzen die er niks mee te maken hebben.
ostrogoot
23-06-2010 / 23:06
@eva
Zo monogaam waren ze niet in de Bijbel. En beste polygamist was Salomo. Wat moet je daar dan van denken.
martin50
27-06-2010 / 11:00
een vrouw, een vrouw, wat is een vrouw, heb je er (g)een dan merk je het gauw. liefde al duurt het maar even is meer dan een leeg en monotoon leven

Meer nieuws

VOORTHUIZEN - De kerken in Voorthuizen hebben zondag een speciale openluchtdienst gehouden, zo meldt Omroep Gelderland. Alle negen plaatselijke kerken hebben de handen ineengeslagen en hielden samen e...
1 reactie
21-06-2010
Waarom zien we in Londen, Parijs en Barcelona geen demonstraties tegen islamitische dictaturen? Of tegen de dictatuur in Birma? Waarom zijn er geen demonstraties tegen de slavernij van miljoenen vrouw...
Geen reacties
18-06-2010
Israël wordt in de Bijbel herhaaldelijk een ‘land van melk en honing’ genoemd. Maar tot voor kort hadden archeologen nooit enig bewijs gevonden voor bijenhouden in Oud-Testamentische tijden. Dat bewij...
1 reactie
17-06-2010
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering