Kwetsende songtekst in examen
SGP-jongeren | 1 reactie | 27-05-2010| 11:31
Op de website van de SGP-jongeren kun je een brief ondertekenen die gericht is aan het CvE (College voor Examens). Het gaat hierbij om een actie tegen een kwetsende songtekst die opgenomen was in het HAVO-examen muziek. SGP-jongeren betreurt de keuze van het CvE en tekent protest aan. Tijdens het examen moesten leerlingen luisteren naar een nummer van de band Green Day. Dit nummer heette ‘Jesus of Suburbia’. Veel christelijke studenten waren ontzet door de keuze van het college om dit nummer op te nemen in het examen muziek. SGP-jongeren voelt dit met hen mee en tekent protest aan. Vanaf vandaag kunnen mensen de brief (pdf) ondertekenen. Deze is hieronder te lezen.
SGP-jongeren hoopt dat het CvE begrijpt dat een neutralere songtekst meer op de plaats was geweest en dat zij door hun keuze onnodig hebben gekwetst. voorzitter Jacques Rozendaal: ”Onze samenleving kent veel christenen en veel christelijke jongeren, zij voelen zich onnodig gekwetst.Bovendien tekenen we protest aan tegen het misbruiken van de naam van Jezus, de Zoon van God.”
Brief aan het College voor Examens?
Met verbazing en ontsteltenis hebben SGP-jongeren kennis genomen van uw keuze in het examen Muziek voor Havo-leerlingen. In het examen, afgenomen op donderdag 20 mei jongstleden, ging een van de onderdelen over het lied Jesus of Suburbia van de popgroep Green Day. In dit lied staan teksten als ’stad van de verdoemden’, ‘niemand stierf ooit voor mijn zonden in de hel’ of ‘geboren en getogen door hypocrieten’. Wat ons betreft een erg opmerkelijke keuze.
Het lied verwijst meermalen onverhuld naar de (lijdens)geschiedenis van Jezus, de Zoon van God. Een tere zaak, waar met respect mee omgegaan moet worden. Dat doet dit lied bepaald niet en is daarmee anti-christelijk van toon. Daar komt bij dat de inhoud van het lied destructief en deprimerend is. Wij vragen ons af of het nodig en verstandig is opgroeiende jeugd met dergelijke teksten te confronteren. In een lessituatie kunnen dergelijke teksten besproken en becommentarieerd worden. Bij het afnemen van examens is echter geen ruimte om deze teksten te nuanceren. Waarom koos u voor dit nummer?
We kunnen ons voorstellen dat sombere teksten (wat iets anders is dan anti-christelijk en destructief) aan bod kunnen komen, omdat dit meerwaarde heeft voor het bevragen van de leerlingen op kennis en kunde. In dit geval wordt slechts naar enkele technische begrippen gevraagd. Dergelijke vragen hadden met gemak met een ander muziekstuk getoetst kunnen worden. Een neutralere songtekst had wat ons betreft voor de hand gelegen, zeker gelet op de brede doelgroep die het examen aflegt.
Wij betreuren de keuze van het College dan ook ten zeerste en tekenen protest aan tegen het gebruik van dit lied. Daarbij protesteren wij tegen het misbruik van de naam van Jezus, de Zoon van God. Wij hopen dat het College in de toekomst zorgvuldiger omgaat met het samenstellen van de eindexamens en de breedte van haar doelgroep hierbij in acht neemt.
Steun deze actie?
Ondersteun je deze actie? Plaats dan hier een reactie! Woensdag 2 juni zullen we de brief met onderstaande reacties versturen naar het College voor Examens.