Ditmaal geen sterfgevallen

Renske Bakker / 1 reactie

01-12-2009, 08:00

MUKONO – Opnieuw een teken van leven vanuit Mukono, Uganda, waar Renske Bakker haar leven in het teken stelt van de zorg voor wezen in kindertehuis Noah’s Ark. De afgelopen maanden zijn er veel nieuwe kinderen bijgekomen. Gelukkig zijn er ditmaal geen sterfgevallen.


Maandag 5 oktober kwam Claire (3 jaar). Ze was eerder door haar moeder in de steek gelaten en nu door haar vader. De buren hebben ingegrepen, nadat ze al een paar dagen alleen in het hutje zat. Het is een zielig meisje om te zien, je krijgt bijna geen contact met haar. Wat zal er allemaal in haar koppie omgaan? Sinds ze hier is heeft ze nog geen woord gezegd, nog geen lach, niets. Het zal lang duren voordat ze zich hier thuis voelt.

Donderdag 8 oktober kwamen Theodore en Zeke, een tweeling van ongeveer 4 maanden oud. De vader was er voor de geboorte al vandoor gegaan. De moeder was ernstig ziek en is overleden. De zus van de moeder wilde graag voor ze zorgen, maar haar man wilde dat niet.  Op 27 oktober kwam Job (4 weken). Een zwaar ondervoed kindje van ongeveer een maand oud. Hij woog net 2 kilo. Er was duidelijk niet voor dit kereltje gezorgd. Zijn moeder had hem in de steek gelaten. In het begin is hij wat ziek geweest, maar nu gaat het goed en hij groeit prima.  Vrijdag 30 oktober kwam Raghma, een baby van 2 weken oud. Ze was een week daarvoor door iemand gevonden in de struiken waar ze 4 uur in de regen had gelegen. Een prachtig meisje,  onvoorstelbaar dat je dat als moeder weggooit.

Twee weken later kwam Brian (3 jaar). De vader was ervandoor en de moeder geestelijk ziek. Er schijnt nog een ouder broertje te zijn, maar die is al dagen spoorloos en niemand weet wat daarmee gebeurd is en of hij nog wel leeft. De moeder liep met Brian op straat, dumpte hem en rende de straat over. Dinsdagavond 17 november kregen we een broertje en zusje, Godfrey (bijna 2 jaar) en Peace (7 maanden). Godfrey ziet er goed uit, hij heeft alleen wonden aan een oor, maar nu hij aan antibiotica is, is het al een stuk beter. Peace is er helaas slecht aan toe. Ze is zwaar ondervoed en uitgedroogd. Ze weegt slechts 3,5 kilo. Aan het begin was ze te zwak om zelf te drinken en heb ik haar een sonde gegeven. Nu lijkt het iets beter te gaan. Een hele zorg dit kleine meisje. Drie dagen later belde de politie weer. Dit keer een meisje van 2 maanden dat bij iemand voor de poort lag. Ook dit kindje hebben we opgenomen in het kinderhuis. Het is een kerngezond, mooi meisje, we hebben haar Tessa genoemd.

Godfrey met Tessa op schoot en Renske met Peace

 

Hoe gaat het met…

…Geofrey hoopt begin december dan eindelijk aan zijn liesbreuk geholpen te worden. Het lijkt erop dat de TB-medicijnen aanslaan, de laatste weken gaat het een stuk beter met hem.

…Iscah hebben we ook behoorlijk mee getobd. Ze is al 5 maanden aan TB-medicijnen, maar er is geen verschil te zien. Afgelopen weken was ze weer vaak ziek en had ze een moeizame ademhaling. Ben een paar keer met haar bij de dokter geweest en uiteindelijk bij een longarts en die zei dat ze astmatisch is. Ze is nu aan de prednison en het gaat stukken beter. Ze is weer lekker aan het spelen, eten doet ze ook weer. Dus daar zijn we heel blij mee.

Verder is er momenteel ontzettend veel malaria in het huis. Het hele huis is pas weer gespoten tegen de muggen, maar het mag nog niet echt baten. Elke dag zijn er wel weer een paar kinderen ziek door malaria.

De kinderen die op school zitten hebben nu examens. Begin december krijgen ze zomervakantie voor twee maanden, dus een drukke tijd voor de boeg met ongeveer 117 kinderen thuis. Maar we gaan weer veel activiteiten met ze doen, dus dat moet goed komen. 



Alle begin is moeilijk, maar op zich gaat het goed in de kliniek. We zien vooral veel mensen met malaria, maar dat is ook niet raar nu het regenseizoen is. Verder hebben we niet echt rare dingen gehad de afgelopen weken. We hebben er inmiddels ook een verloskundige bij en er zijn al drie jongetjes geboren. De eerste twee heb ik niet meegemaakt, omdat ik in Nederland was. Bij het derde kindje had de verloskundige gevraagd of ik wou helpen, maar het ging allemaal ineens heel snel. Voordat ik er was, was het kind er al. Verder gaan we elke woensdagmiddag de dorpjes in om voorlichting te geven. Voorlichting over malaria, aids, hygiene, familieplanning, enzovoorts.
 
We gaan ook bij de mensen thuis op bezoek. Dit vind ik toch altijd wel heel indrukwekkend. Mensen leven in zulke barre omstandigheden. Sommige mensen hebben echt helemaal niets, laat staan dat ze een klamboe hebben tegen malaria, enzovoorts. Maar er is veel belangstelling voor voorlichting in de village en dat is wel heel erg leuk.

Zefanja is pas flink ziek geweest. De dokter dacht aan een blindedarmontsteking of iets met zijn nieren. Maar uit de scan bleek dat alles goed was. Het bloed liet duidelijk zien dat het een bacteriële infectie was, dus… antibiotica. Hij heeft het nodige gekregen via het infuus en daar is hij helemaal van opgeknapt. Het ondeugende is weer terug en het lijkt wel of hij met de dag nog meer gaat praten. Hij kan ook hele gesprekken met zichzelf voeren, wat erg leuk is om te horen.
Zelf ben ik in oktober twee weken naar Nederland geweest, omdat mijn broer Bart ernstig ziek is. Drie jaar geleden is bij hem leukemie geconstateerd en dat is nu weer terug. Het was heel fijn om even bij hem en familie te zijn.

Naast het werk in de kliniek ben ik nu dagelijks bezig met Peace, omdat ze zo zwak is en goed in de gaten gehouden moet worden. Ik geniet er ontzettend van. Het is zo’n lief meisje en het is zo mooi om te zien hoe ze langzaam vooruit gaat met goede voeding, liefde en aandacht. Dat je er voor zo’n kindje mag zijn, dat is geweldig!



Renske Bakker werkt in Mukono, Uganda voor Noah's Ark Childrens Ministry Uganda (NACMU). Voor het medisch centrum van Noah's Ark bouwt ze mee aan het laboratorium. Dit medisch centrum is nodig om zieken uit het kinderhuis en uit de regio te kunnen helpen. Refoweb volgt haar op de voet en publiceert haar nieuwsbrieven.

Renske Bakker op 01-12-2009, 08:00
1 reactie
Hanna
02-12-2009 / 15:15
Gelukkig dat het wat beter mag gaan met alle kindjes!

Veel sterkte daar toegewenst, maar ook in de zorgen om je broer...

Meer nieuws

ZOA-Vluchtelingenzorg organiseert een debat over ‘recht’ op de Internationale Dag van de Mensenrechten, 10 december. Ben Tiggelaar, Joël Voordewind, Froukje Jansen en Eelco Fortuijn gaan met de aanwez...
Geen reacties
30-11-2009
Monster – De Hersteld Hervormde Kerk hoopt op korte termijn een tweede zendingsterrein te betrekken in Suriname. De generale synode die vrijdag en zaterdag jl. vergaderde in de kapel van ‘Mennorode’ t...
Geen reacties
30-11-2009
Wat kun je moe zijn na een dag hard werken. De hele dag, van vroeg tot laat, ben je bezig met de dingen die op deze aarde tot jouw verantwoordelijkheden behoren. Allerhande zaken en taken zorgen er vo...
3 reacties
28-11-2009
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering