Pastorie online - met ds. C. Budding

Refoweb / Geen reacties

26-04-2024, 20:00

Ds. C. Budding, hervormd predikant in Goudswaard*, schuift aan in deze uitzending van Pastorie online. In het nabijgelegen Nieuw-Beijerland speelde zich nog niet zo lang geleden een drama af en de dominee was daar nauw bij betrokken. Een van zijn gemeenteleden verloor vrouw, kind en ongeboren kleinkind bij een tragisch ongeval. De man getuigt nog steeds van Gods nabijheid ondanks de steeds dieper wordende pijn van het gemis, vertelt ds. Budding.


Ging de dominee anders preken door de gebeurtenissen? In de begintijd van het drama werden zijn preken gekenmerkt door een grote nadruk op de tijdelijkheid van dit leven. Maar ook dat ebt, evenals de impact van de corona, langzaam weg en het leven neemt weer zijn normale loop. 

De predikant uit de Hoeksche Waard heeft onlangs 3 beroepen gekregen en hij is voornemens er een daarvan aan te nemen. Hij wil nog niet vertellen waarheen de weg zal leiden. Hij laat weten dankbaar te zijn en noemt het een voorrecht om een beroep te krijgen. De gewilde voorganger merkt wel dat het erg vermoeiend en emotioneel beladen is, ook voor zijn gezin. Wie veel beroepen vergadert, vergadert veel smart. Je moet gemeenten teleurstellen en je eigen gemeente los laten. Tegelijk moeten we beseffen dat dit in de hand van de Heere ligt en dat geeft rust om het los te laten.

Mogen wij iets eisen van God? Ja, dat mag volgens ds. C. Budding: “Opent uwe mond, eist van Mij vrijmoedig”, zingt Psalm 81 vers 12. “Doe uw mond wijd open en Ik zal hem vervullen”, beschrijft de onberijmde versie. Wij mogen eisen op grond van Zijn verbondskarakter, niet op basis van onszelf. Dus om Jezus' wil. Dat heeft niets te maken met het opeisen van onze menselijk rechten. De dominee vergelijkt het met een nestje met pasgeboren vogeltjes. Die hebben hun bekje wijd open en die vult moeder. Degene die het bekje dicht houdt, krijg niets en sterft. 

De eerste vraag gaat over een vrouw die haar man op ziet gaan in de zuigkracht van de wereld. Hij gaat op feestjes mee in het gedrag van zijn onchristelijke collega’s. Het lijkt wel of ze niet meer zo samen in het christelijke leven staan als eerder in hun huwelijk. Ds. Budding denkt dat de vraagstelster juist lijkt te groeien in de wil van de Heere, maar haar man er juist van weg groeit. Het advies is: "Vlucht er van weg. Ga er niet meer naar toe. Want, anders word je steeds meer meegezogen in een wereld die losstaat van God."

De tweede kwestie die behandeld wordt is een lange, indringende ontboezeming van een 26-jarige man die een rommeltje heeft gemaakt van zijn leven. De kerk verlaten, verslaafd geweest aan van alles en nog wat en nu verloofd met een vrouw die niet in God gelooft. Totdat de Heere ingreep en alles anders maakte zodat hij alleen nog maar Hem wil dienen. Maar hoe nu verder? Zijn geliefde aan haar lot overlaten? Hij voelt zich er enorm schuldig over en wil haar niet kwijt. Zijn verloofde hoopt dat dit geloof weer overgaat...

"Er wordt vaak gezegd dat ongeloof de grootste zonde is, maar waar is het precies op gebaseerd?", is de laatste vraag die we voorleggen aan dominee Budding. "Elke daad van ongeloof is een klap in het gezicht is van de Heere zelf", reageert hij. Het kan zijn je dat heel onverschillig doet: “Het boeit me niks, en ik ga mijn eigen gang” of heel degelijk: “Er moet een wonder met een mens gebeuren..." en vervolgens ga je achterover leunen en doe je vooral waar je zelf zin in hebt dan ontneem je God de eer. En dat is de grootste zonde! Alle andere zonden zijn afgeleiden van deze grootste zonde: ongeloof.

* Tijdens de opname van de uitzending wilde ds. Budding nog niets in de openbaarheid brengen over het beroep dat het aan zou gaan nemen. Inmiddels is duidelijk dat hij de nieuwe predikant wordt van hervormde gemeente De Bron op Urk.
 

Bekijk ook eerdere afleveringen met ds. C. Budding:

 

Refoweb op 26-04-2024, 20:00
Geen reacties

Meer nieuws

Dominee M. Baan is een oudgediende van Refoweb. De emeritus-predikant uit Veenendaal is al vanaf de start van de vragenrubriek betrokken als panellid. In die ruim 22 jaar heeft hij 113 vragen achter z...
Geen reacties
19-04-2024
In augustus zijn Ernst en Johanna Boogert met hun 5 kinderen voor CAMA Zending uitgezonden naar Jeruzalem (Steun hen!). De brute massamoord van Hamas op 7 oktober 2023 zet ook hun leven op z’n kop. Er...
1 reactie
15-04-2024
Pro-Palestijnse demonstranten die op 12 april een bijeenkomst van Christenen voor Israël in Surhuisterveen verstoorden, kregen een warm onthaal. Massaal wordt het 'Hevenu shalom aleichem' (Ik wens je ...
7 reacties
13-04-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering