Pastorie online - met ds. Kazen

/ Geen reacties

05-04-2024, 20:02

In de achtste aflevering van seizoen 7 hebben we als gast dominee A.I. Kazen, deeltijdpredikant van de Hersteld Hervormde Gemeente Hoevelaken en tevens gymleraar. Zijn intredetekst als predikant werd, hoe kan het ook anders: "de lichamelijke oefening is tot weinig nut" (1 Timotheüs 4 vers 8).


Weliswaar is de combinatie voorganger en docent lichamelijke opvoeding noodgedwongen door de kleine gemeente van 300 zielen die hij dient maar het biedt ook voordelen: zo sta je midden tussen de jeugd en zie je ze ook van een andere kant. Wat is nu het grootste verschil tussen de lessenaar en de kansel? In de klas kost het heel veel moeite om iedereen stil te krijgen en in de kerk is dat geen probleem, reageert ds. Kazen lachend. Maar zonder dollen, er zit een groot verschil in de interactie. Tijdens de dienst is het eenrichtingsverkeer en op school is er een dialoog. 

De sportieve dominee vertelt over zijn liefde voor de racefiets, iets wat hem regelmatig mooie ingevingen bezorgt. De predikant fietst meestal alleen en doet zo inspiratie op voor zijn preken. 

De bijbeltekst dat de lichamelijke oefening tot weinig nut is, werd hem nog wel eens voor de voeten geworpen. Bij een (behoudend) deel van reformatorisch Nederland blijft een sportende dominee op bezwaren stuiten al is het wel aan het veranderen. In zijn gemeente heeft hij in elk geval nog nooit een onvertogen woord gehoord.

De eerste vraag is van een vrouw die ‘Geestelijk alleen in het huwelijk’ is. Haar man (van oorsprong uit de Gereformeerde Gemeenten) vraagt zich af of hun huidige gemeente (de HHK) wel de ware kerk is. Hij is erg kritisch op de dominee en andere kerkgangers en heeft stevige oordelen klaar. Zij is hongerig naar het Woord maar vindt haar man niet aan haar zijde.

Ds. Kazen geeft als advies in die honger te volharden. En aan te houden in het gebed en de moeite die ze ervaart met de Heere te bespreken. Daarnaast is pastorale hulp een optie. iemand die het gesprek tussen hun geloofsverschillen zou kunnen leiden. Is er sprake van jaloezie van de echtgenoot op het geloof van zijn vrouw? Dat zou kunnen maar het kan ook zo zijn dat er een hele andere kijk is op geloof en bekering door zijn opvoeding en vroegere kerkgang in een gemeente met een hele andere ligging.

Een volgende vraag gaat over ‘Weerstand tijdens bijbellezen’. Gedurende het lezen in Gods woord komen er allerlei (kritische) vragen omhoog waar de vraagsteller zich ongemakkelijk bij voelt. Gedachten die het lezen in de bijbel hinderen. Waar komt dit vandaan?

De Hoevelaker predikant ziet hier ook iets in van het werk van de duivel(en). De tegenstander van God weet dat het Woord krachtig is en doet er alles aan om het te óntkrachten. Het is ook goed om deze worsteling niet alleen door te maken maar met een ouderling of dominee te bespreken. Samen bijbelstudie doen, kan een oplossing zijn. Kazen geeft als tip om het bijbellezen ingeklemd te laten zijn in gebed. 

In ‘Breken met zonden lukt niet’ vindt dominee Kazen een herkenbare worsteling. Wat moet je doen als je je schuld niet ziet en voelt? Ga naar het kruis van Christus, adviseert hij. Hij Die daar hangt vanwege mijn zonden. Als je ergens je schuld moet leren kennen, dan is het daar. Ook om te breken met zonden, moeten we bij het kruis zijn. In het zien op de Heere Jezus ontvangen we Zijn Geest en alleen onder Zijn leiding zal het lukken om met zonden te breken.

Je hoort nog wel eens: je moet eerst je zonden leren kennen want wat moet je anders bij het kruis... Maar de HHK-voorganger zou niet weten hoe je die kennis zou moeten verkrijgen buiten Christus om. Als ik érgens mijn zonden leer kennen, is het bij het kruis. Juist in het leven met de Heere leer je je zonden dieper kennen. "Kom, allen die vermoeid en belast zijn, kom tot Mij": er zijn maar 2 keuzes: kómen of ómkomen. Door dit bevel geeft Hij ook alles wat nodig is om tot Hem te komen.

op 05-04-2024, 20:02
Geen reacties

Meer nieuws

Voor een ieder die Refoweb.nl liever bezoekt zonder reclames, is er het advertentievrije abonnement. Voor 15 euro per jaar steun je Refoweb en zie je geen reclames meer op de site. Zo gaat dat in z'n ...
21 reacties
04-04-2024
Hans van Gent, ouderling van de Rotterdamse Gereformeerde Gemeente (Bethelkerk), is aangeschoven voor de 9e uitzending van Pastorie online (seizoen 7). Het panellid is tevens leraar godsdienst op de D...
Geen reacties
27-03-2024
Ds. P.D.J. Buijs, predikant van de Christelijke Gereformeerde Kerken te Nunspeet, is al ruim 22 jaar (vanaf de start) verbonden aan de vragenrubriek van Refoweb. Krijgt hij eigenlijk wel eens reacties...
Geen reacties
21-03-2024
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering