Actie tegen doodstraf zwangere christin

Nieuwsredactie / Geen reacties

19-05-2014, 11:59

Meriam Yehya Ibrahim, een christelijke hoogzwangere vrouw uit Sudan, is donderdag 15 mei tot zweepslagen en de doodstraf veroordeeld omdat ze zich schuldig zou hebben gemaakt aan ‘overspel’ en ‘afvalligheid’. Via Amnesty International kun je een directe mail naar de minister van Justitie sturen en de Sudanese autoriteiten vragen om het vonnis van Meriam Yehya Ibrahim in te trekken en haar onmiddellijk vrij te laten.


De 27-jarige vrouw is acht maanden zwanger en heeft een zoon van 20 maanden. Omdat ze weigerde om het christelijke geloof af te zweren is ze veroordeeld tot de doodstraf.

Meriam werd in augustus 2013 gearresteerd en aangeklaagd wegens overspel, omdat ze met een christelijke man is getrouwd. Volgens de Sharia-wetten die in Sudan gelden, mag een moslimvrouw niet met een niet-moslim trouwen. Zo’n huwelijk wordt gezien als overspel.

Toen Meriam in februari 2014 verklaarde dat ze een christen was, besloot de rechtbank haar ook aan te klagen vanwege afvalligheid. Meriam vertelde dat ze is opgevoed als orthodoxe christen, haar moeders geloof. Haar vader, een moslim, was tijdens haar jeugd afwezig.

Mensen strafrechtelijk vervolgen voor overspel en afvalligheid is in strijd met het internationaal mensenrecht. Amnesty beschouwt Meriam Ibrahim als een gewetensgevangene, omdat ze uitsluitend vanwege haar geloofsovertuiging en identiteit wordt veroordeeld. De aanklacht is een schending van het recht op vrijheid van gedachte, geweten en godsdienst. Amnesty roept de Sudanese autoriteiten op haar onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten.

Nieuwsredactie op 19-05-2014, 11:59
Geen reacties

Meer nieuws

Scharlaken Koord (een project van de uit 1850 stammende stichting Tot Heil des Volks) vraagt met een hippe rap aandacht voor de problemen rond ‘loverboys’. De rap is gemaakt in samenwerking met de rap...
2 reacties
14-05-2014
"Ik zeg daar met heel mijn hart amen op", schrijft dominee Post uit Lunteren aan Koos de Jong naar aanleiding van zijn emotionele betoog op 10 april. "Dat diep aangrijpende van ons keurige, nette en i...
12 reacties
12-05-2014
Evangelist en directeur Arjan Baan van stichting Heartcry schreef naar aanleiding van de Boetedag van a.s. zondag een open brief aan de leden en predikanten van de Gereformeerde Gemeenten. Daarin vraa...
31 reacties
08-05-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering