Toren van Babel hoogste gebouw

Nieuwsredactie / 13 reacties

28-03-2014, 12:11

Een bekende Bijbelgeschiedenis vertelt hoe de mensheid na de zondvloed een toren wilde bouwen die tot aan de hemel reikte: de toren van Babel. Velen doen dit af als een mythe. Men zou duizenden jaren geleden nooit een wolkenkrabber hebben kunnen bouwen. In het aprilnummer van Weet Magazine worden echter studieresultaten gepubliceerd die aangeven dat de toren van Babel wel degelijk het hoogste gebouw ooit kan zijn geweest, zo meldt het blad in een persbericht.



Proef op de som

De ‘tichels’ waarmee de toren van Babel (zoals beschreven in Genesis 11) zou zijn gebouwd, waren blokken van klei. Die werden eerst in de zon gedroogd en vervolgens in een hete oven gebakken. Door te berekenen hoe sterk één zo’n tichel is, kun je het gewicht berekenen van de stenen die er bovenop konden liggen. Zo kun je een theoretisch haalbare hoogte van de toren van Babel berekenen op basis van de feiten die het Bijbelboek Genesis levert. Professor Linn Hobbs, materiaalkundige aan het Massachusetts Institute of Technology (VS), gebruikte die gegevens in een experiment. Met opmerkelijke resultaten! De hoogte die je volgens Hobbs’ berekeningen zou kunnen bereiken, is 120 meter. Dat is net iets hoger dan de Domtoren in Utrecht. Een indrukwekkende hoogte, maar het is nog geen wolkenkrabber. Dat klopt, maar de hierboven beschreven toren is recht. De toren van Babel was dat waarschijnlijk niet. Archeologen en Bijbelwetenschappers gaan ervan uit dat de toren van Babel een ziggoerat was, een toren in de vorm van een terrasvormige piramide. In zo’n toren kan de druk van de hogere stenen veel beter over de onderste stenen worden verdeeld. De toren kon dan tot wel drie keer zo hoog worden als de Dom in Utrecht, ofwel 360 meter! Dat is bijna net zo hoog als het Empire State Building in New York, zo berekende Hobbs.

Gebakken stenen

Toch ben je er hiermee nog niet. Deze berekening geldt namelijk alleen voor stenen die in de zon zijn gedroogd, zoals Hobbs eveneens had gedaan. De Bijbel vermeldt duidelijk dat de tichels ook werden gebakken. Dit proces zorgt ervoor dat de kleideeltjes met elkaar versmelten. Om te testen wat het verschil is, heeft Hobbs één van zijn stenen gebakken in een oven, en daarmee dezelfde compressietest gedaan als bij de zongedroogde tichels. Het bleek dat de gebakken steen aanzienlijk sterker was dan de zongedroogde tichel. Hobbs kon er 2.700 kilogram op zetten voordat de steen brak. Dat is 7,5 keer meer dan de zongedroogde steen. Als je dit nieuwe getal in dezelfde berekening doorvoert, kom je op een maximale torenhoogte van 2,7 kilometer! Dat is meer dan drie keer zo hoog als de Burj Khalifa, dat momenteel het hoogste gebouw ter wereld is. Meer over het onderzoek van Hobbs is te vinden in het aprilnummer van Weet Magazine.

Nieuwsredactie op 28-03-2014, 12:11
13 reacties
rotterdam
28-03-2014 / 16:34
Toen daalde de HEERE neer om de stad en de toren te zien die de mensenkinderen aan het bouwen waren.

Zo imposant was die toren niet, de Here kon hem niet zien vanuit de hemel, Hij moest ervoor nederdalen.
mortlach
28-03-2014 / 17:42
En het mooie is dat we meteen weten waar de hemel begint, blijkbaar op 2,7 km hoogte. Nu nog even een 'feitje' erbij halen waaruit blijkt dat die hoogte inderdaad significant is, en dan past alles weer prima in het plaatje.

Als een hoogte van 2,7 km haalbaar was, dan vraag je je toch af waarom er nooit zulke hoge gebouwen zijn gevonden. Ik wel tenminste. Het kan allicht zijn dat de stenen het gewicht misschien wel konden dragen, maar het fundament niet. En hoe ga je in vredesnaam een blok klei 2,7 km omhoog krijgen? Met steigers ga je er niet komen, vermoed ik, en een kraan gaat ook niet werken.

En zelfs als je al die bezwaren zou kunnen weerleggen, dan zegt dat natuurlijk nog helemaal niets over die mythische spraakverwarring.
mortlach
28-03-2014 / 17:52
Ik heb prof Hobbs zelf maar even een mailtje gestuurd. Hopelijk is het oorspronkelijke artikel online in te zien. Ik ben namelijk ontzettend benieuwd of wat Weet ervan heeft weten te maken overeenkomt met de conclusies van Hobbs.
Pcrtje
29-03-2014 / 09:31
Mortlach, als je reactie krijgt, wil je het dan ook naar mij doorsturen? Ik ben ook wel nieuwsgierig en benieuwd! :-)
mortlach
29-03-2014 / 10:54
Uiteraard.

Ik vraag me twee dingen af: heeft Weet gewoon het getal 360 vermenigvuldigd met 7,5 omdat die gebakken steen 7,5 keer meer druk kan verdragen? Het lijkt me niet zo 1 2 3 voor de hand liggen dat dat zo opgaat. Daarom heb ik dus contact opgenomen met Hobbs.

Daarbij, Weet schrijft ook dat die torens terrasvormig waren. Prima. Hoe groot oppervlak moet dat onderste terras zijn geweest om een toren van 2,7 km te bouwen?
Jvslooten
31-03-2014 / 10:11
Uitgaande van een gemiddelde hellingshoek van 45 graden (alhoewel, volgens mij is de traditionele Ziggurat stijler) dan wordt het grondplan 5,4 x 5,4 km, oftwel 29 vierkante kilometer, met een inhoud van ruim 39 miljard kubieke meter, oftwel 3500 miljard tichelstenen. Ik geef het je te doen. :)
Jvslooten
31-03-2014 / 10:23
Overigens kun je het bij een hellingshoek van 63 graden met 4 x zo weinig materiaal doen, dat wordt al een stuk realistischer (de tempeltoren van Etemenanki had ook die verhoudingen). Ik denk echter niet dat ze echt ver gekomen zijn. Ik zie hier wel ergens dat er 341 jaar zou hebben gezeten tussen het voornemen om de toren te bouwen en de spraakverwarring, maar ik mis de onderbouwing daarvan een beetje.
Hartje3
01-04-2014 / 15:53
Mortlach. In de Weet staat er duidelijk bijgeschreven dat:
De redactie staat niet achter alle beweringen in deze documentaire. In het stukje over de gebakken tichels heeft Hobbs een rekenfout gemaakt; die is niet in het artikel overgenomen.
QuadCoreInside
01-04-2014 / 16:22
Mortlach, er staat toch duidelijk in de tekst dat die 2,7 kilometer een theoretische maximale hoogte is. Er wordt nergens beweerd dat de toren van Babel daadwerkelijk zo hoog is geweest. Ook kun je niet concluderen dat de hemel op 2,7 km hoogte begint. De Babyloniërs WILDEN een toren maken die tot in de hemel zou reiken. In de Bijbel (Genesis 11) staat het ook als een citaat:

"En zij zeiden: Kom aan, laat ons voor ons een stad bouwen, en een toren, welks opperste in den hemel zij (...)"

Bovendien is het een beetje kinderachtig om op te merken dat ze toen geen wolkenkrabber konden bouwen. Misschien konden ze dat ook wel niet, maar niemand weet hoe ver ze waren toen hun spraak werd verward. Misschien nog niet eens honderd meter. Dan zijn ze gewoon gestopt voordat ze er achter kwamen dat hun plan praktisch onuitvoerbaar zou blijken te zijn.
QuadCoreInside
01-04-2014 / 16:23
De laatste alinea is algemeen bedoeld, niet alleen voor Mortlach. :-)
John61
02-04-2014 / 07:44
Totaal niet relevant hoe hoog de toren was. Doel was tot in de hemel te bouwen. Dat is waar dit verhaal over gaat. Puzzelaars en rekenaars zullen er altijd blijven. Al eens uitgerekend hoeveel tankwagens met water er dagelijks nodig waren om het volk Israël inclusief vrouwen, kinderen en vee in de woestijn in hun waterbehoefte te voorzien?
mortlach
02-04-2014 / 11:35
Ja, dat merkte ik ook. "Hoera, ze konden materiaal-theoretisch hoge torens bouwen, dus is de Bijbelse mythe over spraakverwarring waar!" Een non-sequitur van heb ik me jou daar.

Als je referentiekader een gebouwtje is met misschien 1 of 2 bovenverdiepingen, dan is een toren van 100 meter natuurlijk gigantisch.
Pascalvdhoek
02-04-2014 / 21:38
De bijbel wordt door atheïsten onder vuur genomen. De bijbel wordt weg gezet als sprookje en waanzin. Het is daarom erg mooi om te zien dat er mensen zijn die met wetenschap aan tonen dat de bijbel waar zou kunnen zijn. Ik hoop dat mensen hier mee door blijven gaan.

Meer nieuws

Op het moment dat Hollywood in de ban is van de verfilming van het bijbelverhaal van Noach en de Ark (starring Russell Crowe) brengt evangelist Ray Comfort (bekend van Evolution vs. God en 180) zijn n...
6 reacties
26-03-2014
Volgende week is het tijd voor de gemeenteraadsverkiezingen. De inwoners van Vlissingen kunnen voor het eerst in de geschiedenis op de kandidatenlijst van de SGP kiezen uit drie vrouwen. Een van hen i...
8 reacties
13-03-2014
Mocht ik in 2012 voor het eerst de bajes ingaan -en dat nog vrijwillig ook!- zo heeft “Second Chance Support” mij een tweede kans geboden om dit jaar opnieuw naar Uganda te gaan. Vorige keer heb ik mi...
1 reactie
04-03-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering