Lintje voor ds. R. van Kooten

Nieuwsredactie / 24 reacties

25-01-2014, 18:25

APELDOORN - Ds. R. van Kooten van de Hersteld Hervormde gemeente Apeldoorn is zaterdag geridderd. De versierselen behorend bij koninklijke onderscheiding van Ridder in de Orde van Oranje-Nassau werden hem opgespeld door de loco-burgemeester van Apeldoorn, Hans Brouwer. Ds. Van Kooten was zaterdag precies 40 jaar predikant. |FOTO'S|

 



Daarnaast schreef de Apeldoornse predikant tal van boeken, was hij betrokken bij diverse onderzoeken op theologisch terrein en is hij bestuurslid van een aantal organisaties en verenigingen. Loco-burgemeester Brouwer loofde Van Kooten vanwege zijn grote en langdurige maatschappelijke betrokkenheid.
 
Tijdens de receptie werd ds. Van Kooten toegesproken door Koos de Jong van de stichting Jij daar! Ds. Van Kooten is onder meer inspirator en mede-initiator van de bekende poplezing van de stichting. De Jong, die als discjockey onder een preek van ds. Van Kooten tot bekering kwam, roemde de dominee als iemand die dag en nacht voor iedereen klaar staat. "Toen ik uit de wereld in de kerk kwam, was ik verbaasd over de grote onderlinge liefde, maar ook over de inzet en het werk van al die vrijwilligers. De kerkelijke omgeving was voor mij totaal onbekend. De persoon die hierin de mensen voor ging was ds. Van Kooten. Als echte herder ging hij voorop en was hij in zijn leven een voorbeeld voor anderen."


 
Voor iemand met zo'n onbaatzuchtige instelling en zo'n hoog arbeidsethos zou minstens de onderscheiding van Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw van toepassing moeten zijn, aldus De Jong. De jongerenavonden van de stichting Jij daar! zijn volgens hem ook geïnspireerd door de wijze waarop ds. Van Kooten catechisatie geeft. Met als gevolg dat de avonden massaal bezocht worden. "Naast dit alles heeft ds. Van Kooten de stichting altijd volledig gesteund op allerlei terreinen zonder daar ook maar een vergoeding voor te vragen."


 
In overleg met de Kanselarij der Nederlandse Orden is er, aldus De Jong, speciaal voor ds. Van Kooten en zijn vrouw een nieuwe orde in het leven geroepen die zaterdag dan ook voor het eerst werd uitgereikt: echtpaar in dienst van de Koning, doelende op Koning Jezus. "De onderscheiding -een met bloemen versierd lint- dient door het echtpaar bij alle officiële gelegenheden gezamenlijk gedragen te worden, dus ook kerkdiensten..."


 
In zijn dankwoord noemde Van Kooten als meest ingrijpende gebeurtenis in zijn leven, de breuk in de Nederlandse Hervormde Kerk van 2004. "Maar ook in de PKN heb ik mijn broeders. We zijn beiden onze kerk kwijtgeraakt. Dat doet te meer verlangen naar universele kerk, straks op de nieuwe aarde, die het evenbeeld zal zijn van Christus.

Nieuwsredactie op 25-01-2014, 18:25
24 reacties
tejoloog
27-01-2014 / 20:00
Wie staat er hier in het middelpunt?????????????????????????????????????????
grootmama
27-01-2014 / 20:47
Exact, tejoloog, ....."Het is al ijdelheid"
Omega
27-01-2014 / 20:47
Er staat maar één persoon op alle foto's. Logisch, hij kreeg een koninklijke onderscheiding.
deturies
28-01-2014 / 12:57
WAAROM is het nodig om zoveel aandacht hieraan te besteden?
Persoonlijk begrijp ik daar echt NIETS van.
Het is toch nergens voor nodig om iemand op zo'n voetstuk te plaatsen?
En dan al die foto's.......
Het komt op mij over als persoonsverheerlijking.
Het is gewoon een opdracht hoor, om voor onze naaste/medemens te doen wat in ons vermogen ligt.
Daar zou ik niet graag een lindje voor krijgen omdat het dan lijkt alsof het bijzonder is!
tejoloog
28-01-2014 / 18:30
Goed begrijpen, ik gun deze man zijn lintje, maar het staat allemaal zo in schril contrast met Matth. 25 : 35 - 45.
Omega
28-01-2014 / 19:49
Ik geloof niet dat ds. Van Kooten zelf om een lintje en al deze aandacht gevraagd heeft. Het is dus geheel volgens Spreuken 27:2
rotterdam
29-01-2014 / 07:41
Tejoloog - grootmamma en deturies : alles beter weten is ook ijdelheid
Hotel
29-01-2014 / 09:49
Welk schril contrast bedoel je @tejoloog? Ik heb Matth 25 er naast gehouden maar kan toch geen lijn met bovenstaand artikel vinden..
grootmama
29-01-2014 / 12:53
Er zijn meer predikanten die ook al veertig jaar `aan de weg timmeren` en geen lintje krijgen. Als je mag weten wie je al die jaren de kracht gegeven heeft om dit werk te doen en hoezeer je daarvan afhankelijk bent, past er maar een reactie, weigeren!!
Omega
29-01-2014 / 20:06
Ik geloof niet dat er (veel) predikanten te vinden zijn met hetzelfde curriculum als ds. Van Kooten, @grootmama. Je komt niet zomaar in aanmerking voor het ridderschap. Naast zijn predikantschap heeft hij tientallen functies (gehad) en tal van boeken geschreven. Daarbij nog zijn universitaire betrokkenheid meegeteld en het begint je spontaan te duizelen. Weigeren zou een grote belediging zijn voor koning Willem-Alexander en de tientallen betrokkenen die hier anderhalf jaar mee bezig zijn geweest. Het is zonder kennis van zaken en van afstand makkelijk om te oordelen. Je zou ook eens kunnen uitzoeken aan wie ds. Van Kooten deze onderscheiding heeft opgedragen ;-)
tejoloog
29-01-2014 / 20:59
Hotel = het gaat mij om de reactie van de discipelen als de Heere Jezus als Hij hun verteld wat zij allemaal goed gedaan hebben, toen ik hongerig was hebt Gij mij te eten gegeven, enz. en dan de reactie van de discipelen, wanneer hebben wij dit gedaan? Zij vonden het de gewoonste zaak van de wereld, met andere woorden ze zaten op geen lintje te wachten. En rotterdam, wat deden ze in Berea?
Hotel
29-01-2014 / 22:49
Dank voor je uitleg @tejoloog, zoals je situatie schetst vind ik het eerder een paralel dan een tegenstelling. De laatste die op een ridderlijke promotie zat te wachten was Van Kooten zelf. Ik heb gehoord dat het voor veel mensen, die geholpen zijn door zijn tomeloze inzet naast zijn ambt als ds., de enige mogelijkheid was om een stoffelijk bewijs van dankbaarheid en liefde te kunnen geven. En zelfs dát vond men nog te weinig (zie toespraak in artikel). Zou hij deze vorm van innerlijke dankbaarheid moeten weigeren?
Men zou er misschien moeite mee kunnen hebben dat dit op deze wijze breed uitgemeten op de site staat, maar dat is een discussie die buiten Matth. 25 omgaat.
tejoloog
30-01-2014 / 07:32
Omega je doet me bijna geloven dat ds. van Kooten slachtoffer is geworden van deze happening.
rotterdam
30-01-2014 / 08:08
@tejoloog : in Berea hadden ze nog geen lintjes. Nu wel, dus tejoloog "wees blijde met de blijden". Iedereen mag gelukkig een mening hebben maar de suggestie dat de bijbel een oordeel uitspreekt over Koninklijke onderscheidingen is inlegkunde.
tejoloog
30-01-2014 / 12:54
Beste rotterdam: wel of geen lintje in Berea, dit is de discussie niet, de discussie is mag je je mening geven. Blijkbaar is een andere mening hebben in uw ogen ijdelheid. Daar dachten ze in Berea iets anders over.
rotterdam
30-01-2014 / 13:17
@tejoloog : u komt met Berea "op de proppen" trouwens ik heb aangegeven dat iedereen gelukkig een mening mag hebben - ALTIJD en overal een mening over hebben is ijdelheid. Het altijd TEUGEN zijn is een naar trekje. Bent u lid van deze kerk ? Zo ja : meldt uzelf bij de bevoegde instanties. Zo niet : ga onkruid wieden in eigen tuin.
Omega
31-01-2014 / 07:26
Mooi uitgelegd @Hotel

Inderdaad @tejoloog, ds. Van Kooten was hier inderdaad het slachtoffer en aan een lintje had hij al helemaal geen behoefte. En dat heeft hij in zijn toespreek duidelijk gemaakt. Misschien had je er bij moeten zijn... Ik bewonder daarnaast de inzet van de mensen die hun best hebben gedaan om hem deze onderscheiding te gunnen.
tejoloog
31-01-2014 / 07:46
@rotterdam, waaraan ontleent u dat ik overal op teugen ben? Misschien moet u de redactie van deze website benaderen om de volgende mededeling op de website te plaatsen "Alleen reageren als je VEUR bent". @omega, natuurlijk wordt er op zo'n meeting vermeld dat je er niet op zit te wachten, stel je voor dat je zult zeggen; "met groot verlangen heb ik naar dit moment uitgezien...", ongetwijfeld zal ook het Soli Doe Gloria hebben geklonken...
rotterdam
31-01-2014 / 22:48
Dat ontleen ik, tejoloog, aan het feit dat u hier op TEUGEN bent - een zaak van a) ondergeschikt belang en b) het is uw zaak niet. Het feit dat u niet reageert op mijn opmerking m.b.t. het lidmaatschap van de H.H.K. bewijst dat het een schot in de roos was. Heeft u problemen met Koninklijke onderscheidingen of alleen als deze aan dominees worden toegekend ? Trouwens uw Soli Doe (Deo) Gloria opmerking is ondermaats.
grootmama
01-02-2014 / 11:18
Omega, ik denk hier aan dr. van der Sluijs, voorwaar ook niet de eerste de beste. En geloof me iedere decorandus en zeker ds. van Kooten, heeft het op een gegeven moment door dat er `iets` op handen is. Tijd genoeg om je standpunt kenbaar te maken. Hoeft niemand zich gekwetst te voelen.

Meer nieuws

In Chili is profclub Palestino op de vingers getikt omdat het sinds een maand een anti-Israel-shirt draagt tijdens de wedstrijden. Op de rugnummers is het cijfer 1 afgebeeld in de vorm van het Israël ...
Geen reacties
21-01-2014
De Zuid-Koreaanse activistengroep 'Strijders voor een vrij Noord-Korea' heeft woensdag heliumballonnen gelanceerd met als bestemming de hermetisch afgesloten dictatoriale Volksrepubliek. Via dit lucht...
3 reacties
16-01-2014
Refoweb-panellid (zo'n 700 beantwoorde vragen) Marijke Rots is met haar gemeente in Aalten betrokken bij de ‘Reformierte Kirche' van dominee Roberto in het Roemeense Jibou. Met Kerst werden er 70 voed...
1 reactie
08-01-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering