Isten áldjon

Nieuwsredactie / 1 reactie

08-01-2014, 10:00

Refoweb-panellid (zo'n 700 beantwoorde vragen) Marijke Rots is met haar gemeente in Aalten betrokken bij de ‘Reformierte Kirche' van dominee Roberto in het Roemeense Jibou. Met Kerst werden er 70 voedselpakketten uitgedeeld. De wens is om het niet bij deze eenmalige hulp te laten blijven. Marijke: "Wie wil -samen met mij- structurele ondersteuning bieden aan een of meer broeders/zusters in Roemenië? Met een (kleine) donatie per maand kunnen we daar letterlijk voor wat warmte zorgen. Micha 6:8 in praktijk." Lees hier meer over het project:



Isten áldjon. Twee Hongaarse woorden, deze herfst uitgesproken in Jibou, een Roemeense stad in de provincie Salai, hebben een speciale betekenis gekregen in de ontstane vriendschap met dominee Roberto van de plaatselijke ‘Reformierte Kirche’ en zijn gemeente. Hartelijk en gastvrij werden we verwelkomd bij deze Hongaars sprekende Roemeense geloofsgenoten. Herkenning en erkenning van elkaar als broeders en zusters in de Here. Een bijzondere ervaring. Levend in twee verschillende ’werelden’. Wíj, hier in Nederland, met veel overbodige luxe om ons heen. Zíj, daar in Roemenië, met dankbaarheid in hart en mond omdat wij kennis wilden maken met hun leefomstandigheden. Levenslessen, die we van elkaar leren. En ondertussen de voortdurende vraag bij ons gezelschap: kunnen wij iets dóén, en zo ja, hóé?

Heel veel hulpverlening is er vanuit ons land naar voormalige communistische landen. Verschillende projecten hebben we met eigen ogen mogen zien tijdens onze 12-daagse rondreis. De mensen die we -weer thuis- spreken hebben allemaal wel een of ander dat zij financieel steunen. Fijn, en goed om te horen! Maar hoe effectief is financiele hulp? Meningen verschillen. Maar wie eenmaal gezien, geproefd, geroken heeft –zoals wij dus in Roemenië- komt niet los van vele vragen. Na de val van het communisme is er zoveel dat gedaan zou kunnen worden om de leefomstandigheden te verbeteren. Wij kijken door onze westerse bril, met onze eigen vooroordelen. Daar is geen ontkomen aan.

Tijdens een werkvakantie met een groep jongeren in augustus jl. ontdekte de dominee dat zijn gemeenteleden graag betrokken willen zijn bij praktische zaken als het zorgen voor genoemde groep. Dat bleek een eyeopener: het bieden van daadwerkelijke diaconale hulp met inschakeling van gemeenteleden heeft hiermee een begin gekregen. Vrijwillig vrijwilligerswerk was onbekend, want ook een zogenoemde vrijwilliger dient in Roemenie betaald te worden. Zeventig pakketten zijn er onlangs verspreid om oudere gemeenteleden te helpen tijdens de kerstdagen te overleven. Fantastisch. Een goed vervolg op de paar pakketten die vorig jaar uit eigen zak betaald werden!



En nu? Mijn droom? Graag zou ik Roberto en zijn vrouw willen helpen met meer structurele ondersteuning want een kerstpakket met rijst, meel, olie, is niet genoeg! Men wil weliswaar graag een project beginnen voor de opvang van peuters en kleuters van wie beide ouders moeten werken. Een prima initiatief, maar ik heb de dominee weten te overtuigen dat óók de ouderen niet vergeten mogen worden. Ik weet niet precies om hoeveel mensen dat zal gaan, maar drie onderscheiden categorieën geven wel aan dat er meerderen zijn die -letterlijk- broodnodige ondersteuning behoeven. Er zijn mensen die én oud én ziek én alleen zijn; er zijn er ook die ‘slechts’ oud en ziek zijn, terwijl de derde groep bestaat uit ouderen die alleen leven.



Ik kan het niet alleen...wie wil -samen met mij- structurele ondersteuning bieden aan een of meer broeders/zusters in Roemenië? Met een donatie van 10 of 15 euro per maand kunnen we daar letterlijk voor wat warmte zorgen, en wellicht het diaconale denken wat meer op gang helpen! Micha 6:8 in praktijk, met mogelijk een inktvlekwerking die méér betekent dan geld alleen!

De redactie van het Refoweb geeft mij de ruimte voor deze eerste aanzet. Meer concrete informatie, met namen en toenamen, kunnen altijd via info@refoweb.nl opgevraagd worden.

Mag ik mijn vraag eens bij JOU/U neerleggen, waarbij ik reken op JOUW/Úw antwoord?

Rest nog de vertaling van ‘Isten áldjon’: God zegene.

Marijke Rots
 

Nieuwsredactie op 08-01-2014, 10:00
1 reactie
Caroline47
13-01-2014 / 19:19
Ben van de zomer in Roemenie geweest om voedselpakketten uit te delen. Zeer leerzame en indrukwekkende ervaring. Wat hebben wij als Nederlanders het toch ontzettend goed. Laten we dankbaar zijn met alles wat we hebben!

Aldjon meg teged az Ur!!

Meer nieuws

In de documentaire 'Zwart IJs' van Geertjan Lassche gaat het over de innige band tussen het schaatsen op natuurijs en orthodox-christelijk Nederland. Veel Nederlandse langeafstandsschaatsers komen van...
13 reacties
02-01-2014
…nou ja, bijna dan! 1.946.834 (tot vandaag) om precies te zijn. Werd in 2012 voor het eerst de grens van 1 miljoen unieke bezoekers geslecht, in de afgelopen 12 maanden werd dat aantal bijna verdubbel...
2 reacties
27-12-2013
Met 2014 in zicht kijken we nog even terug op het achterliggende jaar. We raadpleegden de statistieken van Refoweb.nl en keken naar het aantal views van de artikelen bij de onderdelen Vragenrubriek, N...
Geen reacties
24-12-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering