Strijd in Veenendaal rond koopzondag

Nieuwsredactie / 7 reacties

27-08-2013, 20:28

De vorige week gestarte actie tegen de zondagopenstelling van winkels in Veenendaal, is een enorm succes. In korte tijd zijn er via de website geenkoopzondag.nl al ruim 2100 stemmen binnengekomen. De actie is gestart door twee jonge reformatorische ondernemers die uit angst voor bedreigingen van voorstanders van de koopzondag, anoniem willen blijven. Toch willen ze niet zwijgen: "Als christenen moeten wij onze stem laten horen." Voorstanders van de zondagsopenstelling zijn inmiddels ook een actie gestart.


Het tweetal hoopt op zo’n 10.000 ondertekenaars. Na ruim een dag stond de teller op 250 handtekeningen. Inmiddels is dit aantal al 2150. "Dat het onderwerp zó leeft in Veenendaal, dat hadden zelfs wij niet verwacht."

De petitie kan door alle Nederlanders ondertekend worden. "Uiteindelijk zal er een schifting gemaakt worden tussen het aantal stemmen uit Veenendaal en het aantal stemmen daarbuiten. Inmiddels is er ook een petitie verschenen vóór de koopzondag. Op dit moment heeft die nog aanmerkelijk minder stemmen. "We zouden erg dankbaar zijn als we deze voorsprong kunnen vasthouden."

Op de website staat naast diverse principiële argumenten, ook een overzicht met maatschappelijke, economische en sociale motieven. Via het reactiegedeelte komen er echter nogal wat beledigingen en scheldpartijen op de initiatiefnemers af, met name gericht tegen de Bijbel en het geloof. "Dat is gewoon heel jammer. We hebben geprobeerd zo respectvol mogelijk te handelen, ook richting niet-christenen en degenen die het niet met onze argumenten eens zijn. Op onze argumenten wordt niet of nauwelijks ingegaan."

Afgelopen zondag is besloten de site tijdelijk uit de lucht te halen. "We zijn niet afhankelijk van de stemmen die op zondag geplaatst worden. Meer dan ooit hebben wij de zegen van een echte rustdag mogen ervaren. Al die negatieve reacties, het laat je toch niet los. Je neemt het mee naar huis. Gelukkig komen er ook bemoedigende en positieve reacties binnen. Die doen ons erg goed."

Niet alleen hun geloofsovertuiging bracht de ondernemers tot hun actie, op de website voeren ze ook diverse andere argumenten aan. "Zo zijn bijvoorbeeld rustmomenten in de leef- en werkpatronen erg belangrijk. Om niet door te draaien in een 24 uurs­economie is het onmisbaar om collectief een wekelijkse vrije dag te hebben en te houden. Veel niet-christenen zullen het daarin met ons eens zijn. Daarnaast zal een koopzondag voor de meeste ondernemers niet of nauwelijks extra inkomsten met zich meebrengen. Terwijl zij wel met een dag extra kosten opgescheept zitten."

Begin juli besloot de gemeente Veenendaal een draagvlakonderzoek uit te voeren voor een koopzondag. Dit onderzoek zal de komende weken gehouden worden onder winkeliers, winkelpersoneel en burgers. De twee christen-ondernemers willen hun petitie namens alle nee-stemmers aan Burgemeester en Wethouders en de raadsleden aanbieden tijdens de raadsvergadering waarin de uitslag van dat onderzoek wordt besproken. Wanneer deze vergadering zal plaatsvinden, is nog onbekend.

Nieuwsredactie op 27-08-2013, 20:28
7 reacties
Daniel
28-08-2013 / 14:13
Stiekem christen zijn, kan dat?

Die vraag komt bij me op na lezen van bovenstaand nieuws.
'De actie is gestart door twee jonge reformatorische ondernemers die uit angst voor bedreigingen van voorstanders van de koopzondag, anoniem willen blijven.'
Orthodoxe christenen die bang zijn voor de goede zaak te strijden, niet met open vizier.
Vooruit reformatorische ondernemers, werp uw schroom af en wees trots te strijden voor een goede zaak.
Omega
29-08-2013 / 08:49
Lees je het verschil in visie @Anonymous? Jouw vrije dag, jouw gevoel, jouw wil, versus de benadering van de Veenendaalse ondernemers: vanuit het Woord van God.

@Daniel Volgens mij kwamen de Romeinse christenen ook stiekem bijeen ;-)
Gouwenaar
29-08-2013 / 09:09
@Daniel
ik vermoed dat daar in Noord Korea heel anders over wordt gedacht...

@Omega
Ik ben een groot voorstander van de vrije zondag (inclusief gesloten winkels e.d.).
Op mijn Bijbel kan ik dit echter niet baseren.
Allereerst kun je je afvragen of Sabbat en Zondag wel uitwisselbare begrippen zijn, maar zelfs als dat zo is: Jezus verbood zijn discipelen NIET om op zondag aren te plukken (wat in die tijd als werken werd gezien).

De Veenendaalse actie zou mijn stem krijgen als ik in Veenendaal zou wonen (hetgeen niet het geval is), maar wel met kanttekening:
De op de website gebezigde term "Geenkoopzondag.nl beantwoordt aan de Bijbelse notie dat er zes dagen gewerkt wordt en dat de zondag een rustdag is." is namelijk NIET bijbels...
Omega
29-08-2013 / 09:30
@Gouwenaar Als je goed leest zie je dat ik het niet heb over welke dag de rustdag zou moeten zijn (hoewel de zondag als opstandingsdag en praktisch als algemeen geaccepteerde vrije dag het meest voor de hand ligt), maar de wijze van benaderen: richtinggevend de Bijbel of anderzijds je eigen perceptie. Het gaat om een dag die we afzonderen voor God. Dat is m.i. de bijbelse notie.
Gouwenaar
29-08-2013 / 11:20
@Omega
Geheel met je eens.
Natuurlijk dient de bijbel richtinggevend te zijn.
Wél kun je diverse teksten op diverse wijzen interpreteren.

Wij beschouwen het, in rechts-christelijk Nederland) als not done om op zondag uit eten te gaan. In het buitenland (althans, volgens mijn ervaring) is het juist not done om op zondag in de keuken te staan en ga je dus juist uit eten.

Wij verzetten ons tegen de zondagse openstelling van winkels, terwijl het gros van de refo's op vakantie in Frankrijk toch echt op zondag vers brood koopt!

Je begeeft je inderdaad op een hellend vlak bij zondagse winkelopenstelling, en dus ben ik daar tegen. Maar blijf altijd beseffen dat de eerste christelijke gemeenten op zondag na werktijd samen kwamen!
Omega
29-08-2013 / 17:16
@Gouwenaar We zijn trouwens in de wereld sowieso uniek als het gaat om de zondagsrust. Niet verkeerd overigens.

Zie ook: http://www.rtvutrecht.nl/nieuws/1052350
Omega
29-08-2013 / 21:18
@Anonymous Jouw en mijn rustdag is toch niet afhankelijk van wat "veel christenen" doen? Wij hebben onze eigen verantwoordelijkheid t.o.v. God. Eén van de zeven dagen 'offeren' we aan Hem. En wat is er nu mooier dan om dat gezamenlijk te doen met medechristenen in een (kerk)dienst, aangezien we allen dat ene lichaam van Christus vormen (1 Kor. 12:12).

Meer nieuws

OCHTEN - Terwijl in de rest van Nederland iedere week een kerkgebouw wordt gesloten of gesloopt, worden in de Bijbelbelt nog volop nieuwe kerken gebouwd. In Ochten bouwt de Gereformeerde Gemeente in N...
4 reacties
26-08-2013
Een aantal Pinkstergemeenten in de heuvels van Appalachia in het Zuid-Oosten van de VS neemt de tekst uit Markus 16 wel erg letterlijk: "En hen die geloofd zullen hebben, zullen deze tekenen volgen: (...
11 reacties
24-08-2013
Lilian Janse zal de geschiedenisboeken ingaan als de eerste vrouw die zich SGP-kandidaat stelt voor de verkiezingen. De 40-jarige Vlissingse wil lijsttrekker worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in...
14 reacties
22-08-2013
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering