Vroom vloeken

Boer K. / 4 reacties

18-09-2014, 10:01

Wie z’n radio of tv regelmatig gebruikt, zal nauwelijks verrast opkijken als er weer eens een knetterende vloek via de ether klinkt. Waren het voorheen vooral popzenders en linkse omroepen die er een hoorbaar behagen in schepten om de christelijke God eens flink de oren te wassen, in het huidige tijdgewricht vormen een paar flinke ‘knopen’ het format van veel programma’s. Tot groot genoegen van Rikko. De vrijgemaakte hobbydominee mag sinds kort de erenaam Vloekende Voorberg dragen. En dat doet hij met enige trots.


Er moet dus meer gevloekt worden, vat het lijfblad van zijn kerk -het Nederlands Dagblad- de uitspraken van Voorberg samen. En niet zo maar voorzichtig wat bastaardgemurmel, maar vol er in. Wel na eerst een moment van stilte vanwege alle ellende in de wereld, verduidelijkt Rikko. Vroom vloeken dus.
 
“Bij  goed gebruik van een vloek komt God aan Zijn eer,” ronkt hij in het ND. Dat de redacteur van de krant voorzichtig refereert aan de Tien Geboden en het ijdel gebruik van Gods naam, pareert de thEOloog met een wonderlijke exegese. “Het gebruik van de grofste vloek bepaalt je er bij dat het kwaad niet uit te bannen is.” Paulus deed volgens hem hetzelfde op de Areopagus door over de onbekende God te spreken. De gemeenteleden van razende Rikkie gaan inmiddels voor het vloeken de kerk uit.
 
Het kan natuurlijk notoire luiheid zijn dat de hippe dominee liever vloekt en tiert dan zijn tijd besteedt aan een fatsoenlijke preek. Maar dan vergeten we dat hij wel heus tweemaal tien minuten mag oreren op de heavy metalparty’s van de voormalig christelijke EO in Gelredome. En dat vereist toch de nodige voorbereiding. Qua vorm dan. Welke sokjes bij welke schoenen. Bloesje open of half dicht. De juiste hoeveelheid gel. Haarlok naar rechts of (dat vooral) links. Een Ma Flodderbroek of lekker strak in het kruis. Kortom, om een vermoeide en verzakte hersenkwab van te krijgen.
 
Nee, Rikko hangt goed te drogen aan de Hilversumse transferlijn waar tot enkele jaren terug ook Arie Boomsma wapperde. Nog een paar functionele verwensingen te gaan...

Boer K. op 18-09-2014, 10:01
4 reacties
Gerard
18-09-2014 / 11:07
Gemis aan ontzag voor een heilig God. Ik las van vanmorgen ergens in een artikel: "Veel moderne christenen vrezen God niet. In plaats daarvan maken ze zich veel meer zorgen om hun imago. Helaas is het hoogste dat ze kunnen bereiken een groot stadion te vullen met jongeren die luisteren naar upbeat muziek. Wanneer de muziek stopt, gaan ze terug naar hun verwende levensstijl en klagen over wat ze niet krijgen van het leven."
sjaloom
23-09-2014 / 19:03
Vloeken is zonde. Als je de naam van God zomaar gebruikt doe je daar God verdriet mee.
Dat ben ik zeker met Boer K. eens. Maar waarom schrijf je zo raar meneer Boer K?
Bijv. het woord theoloog, waarom moet daar EO met hoofdletters in? En om de EO voormalig christelijk te noemen, dat vind ik erg liefdeloos. Je hoeft het met alles van de EO niet eens te zijn.
Maar gelukkig gebeuren er bij de EO heel veel dingen die tot eer van God zijn. En dat kan ik van deze column niet zeggen. Je hoeft geen oordeel te geven, dat zal God wel doen.
En hoe zal dat later zijn op de nieuwe aarde? Hopelijk zul jij dan samen met vele EO figuren Gods lof zingen. Heb je er zijn in?
Bambi
24-09-2014 / 00:47
Meneer Rikko kan beter het woord 'gloeiende' gebruiken.
Daarmee refereert hij niet aan God, maar aan de vader van al het kwaad en diens toekomst.
Een beter vervloeking is er niet, dacht ik zo....

En hij kan in dat woord genoeg zijn frustratie kwijt en net zo vaak en zo hard zeggen als hij wil, zonder daarmee God en anderen te kwetsen en een vervloeking van God op zijn eigen hals te halen.
cees0102
25-09-2014 / 20:08
Aan de vruchten kent men de boom, heb ik wel eens ergens gelezen...

Lees ook deze columns

‘Aborteer het en probeer het opnieuw. Het zou immoreel zijn om het geboren te laten worden als je de keuze hebt.’ Zo luidt het advies van atheïst Richard Dawkins aan moeders die in verwachting zijn v...
Geen reacties
17-09-2014
Het Nederlands Dagblad opent vandaag niet met Prinsjesdag maar met het bericht over de ‘vele honderden doden op de Middellandse Zee’. Wat een pijnlijk, schrijnend verschil met onze zorgen. ‘Tweeverdie...
3 reacties
16-09-2014
De verslaggever zei: “Ik denk dat u bent vergeten waarom we hier zijn, mevrouw Rogers. Het gaat niet om schoenen of inentingen, het gaat om Jezus.” Maar de oude vrouw bleef woedend. Net als toen ze ge...
12 reacties
15-09-2014
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering