Discussie over geloof

Kand. G.A. van Ginkel / Geen reacties

17-04-2024, 09:28

Vraag

In mijn omgeving wordt veel gediscussieerd over het geloof. Zowel positief als negatief. In beide gevallen houd ik mij afzijdig omdat ik 1. niet van discussiëren houd en 2. ik soms kennis over het betreffende onderwerp mis. Is het kwalijk dat ik mij afzijdig houd? Het gaat toch over God en het geloof en daar moet je toch over kunnen praten met elkaar? Als het gesprekken zijn over hoe beleef jij dat of hoe ervaar jij dat als christen, dan praat ik graag over het God/geloof. Maar het gaat nu puur even om het discussiëren, waarbij ik mij afzijdig houd.


Antwoord

Tja… Het spontane geloofsgesprek, waarin je in vertrouwde sfeer openhartig kunt delen wat je gelooft of niet gelooft, hoezeer je twijfelt en wordt aangevochten en over wie God is in jouw leven, is van grote waarde. 

Niet iedere discussie over geloofsinhoud is verwerpelijk of van kanttekeningen te voorzien. Maar discussie over waar precies de punt moet staan of de komma, leidt er maar al te makkelijk toe dat aan het Woord wordt voorbij gegaan. Dogmatisch alles onder een ultra-vergrootglas bezien, maar weinig of geen zicht hebben op Christus... En erger: het zicht op Christus ook voor anderen verduisteren. Gebeurt dat dan? Ik vrees! En niet met kleine vreze. 

Waardeer het spontane geloofsgesprek, maar onthoud je maar van discussies. Het lijkt me geen zonde… Maar laten we ook maar niet oordelen over discussiërende anderen. In plaats van met hen te discussiëren, zouden we voor hen kunnen bidden. En laten we dan ook onszelf maar niet vergeten.

Kand. G. A. van Ginkel

Dit artikel is beantwoord door

Kand. G.A. van Ginkel

  • Geboortedatum:
    13-01-1958
  • Kerkelijke gezindte:
    PKN (Hervormd)
  • Woon/standplaats:
    Maartensdijk
  • Status:
    Actief
167 artikelen
Kand. G.A. van Ginkel

Bijzonderheden:

Pastoraal werk te Veen, Wijk (bij Heusden) en Groenekan.


Dit panellid heeft meerdere artikelen geschreven
Geen reacties

Terug in de tijd

Wat vindt u van de film Titanic? Ik vind de film niet echt heel leuk, maar de muziek vind ik schitterend. Alleen weet ik niet of ik hier wel naar kan luisteren...
Geen reacties
17-04-2017
Ik heb een poosje geleden mijn verkering uitgemaakt omdat ik verliefd ben geworden op een andere jongen. Die jongen die ik erg leuk vind, die vindt mij ook leuk. En we willen graag een relatie opbouwe...
Geen reacties
17-04-2007
Wat betekent het als men spreekt over de stijl van de gemeente?
3 reacties
17-04-2017
website-ontwikkeling door webdevelopment by Accendis
design website door design website by Mooimerk
hosting website door hosting website by STH Automatisering